Szerintem nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer nem hajtogatott volna már valamit, ha mást nem, hát egy papírcsákót vagy kishajót.

A hajtogatás művészete világszerte számos helyen – például Európában, Kínában, Japánban – mély történelmi gyökerekkel rendelkezik, és mind a mai napig élő alkotó tevékenység és művészeti ág. Sokszor hagyományhoz vagy ünnepekhez kötődik, temetéshez, születésnaphoz, vendégfogadáshoz.

Európában a 17.-18. században az asztali terítékek díszének számító szalvéta hajtogatásának volt nagy divatja. Napjainkban sokszor a szállodai szobákban találkozhatunk mutatósan meghajtogatott törülközőkkel a frissen vetett ágyakon.

A hajtogatásnak számos célja van. Japánból, az 1800-as évekből származik az a szokás, hogy súlyos betegségben szenvedő emberek darukat hajtogatnak, és az 1000. daru magával hozza a gyógyulást is. (Ezt a motívumot megtaláljuk Karl Bruckner: Szadakó élni akar című, megrendítő ifjúsági regényében is, amelyben egy Hirosimában megfertőződött kislány küzd az életéért.)

Kínában “aranypénzt” hajtogatnak az ottani halottak napján, hogy aztán elégessék az ősök tiszteletére.

A gyerekek játékfigurákat, ugráló békát, madárcsőrt, úsztatni való papírhajókat szeretnek hajtogatni.

De készíthetünk papírból, hajtogatással remek dobozokat is, amik nagyon jól hasznosíthatók környezetbarát csomagolóanyagként – főleg, ha kidobásra váró újságpapírt, használt díszcsomagolópapírt vagy más újrahasznosítható anyagot használunk hozzá.

A legegyszerűbb dobozhajtogatáshoz egyetlen négyzet elegendő – illetve kettő, ha mindjárt tetőt is akarunk hajtogatni hozzá. Praktikus a tetőt pár milliméterrel nagyobb darabból készíteni.

Forrás: mayadoescrochet.wordpress.com

Kicsit több munkával nagyon izgalmas, több színű dobozokat is készíthetünk. Üssük be a keresőbe például az “origami box folding” vagy “origami ajándék dobozok” kifejezést, és máris rengeteg remek ötlet között válogathatunk. Karácsonyig még bőven van idő megtanulni, hogy is készülnek.

Tipp: Tudtad, hogy November 11-e az Origami világnapja? Itt a remek alkalom, hogy ismét belevessük magunkat ebbe a remek, sokoldalú tevékenységbe.

Orsi (blogger)