Előző bejegyzésem a hajtogatott dobozokról szól. Ma ismét hajtogatásra bíztatlak benneteket. A papír remek alapanyag a barkácsolásra, és környezettudatos világunkban az sem mindegy, hogy az újrahasznosításra is remek lehetőséget kínál. A megállíthatatlanul érkező reklámújságok, a fényűző módon becsomagolt ajándékok szinte használatlan díszpapírja, az egyenként csomagolt teafilterek színes tasakja, mind-mind remek alapanyag a papírral való barkácsoláshoz, akár otthon, akár közösségi rendezvényeken.

Néhány évvel ezelőtt megkértek, hogy tartsak karácsonyi foglalkozást 8 éveseknek. Karácsonyi üdvözlőlapot készítettünk, teatasak hajtogatással. A gyerekek hatalmas lelkesedéssel és nagy ügybuzgalommal dolgoztak, és a harmadik-negyedik darabot már mindegyikük önállóan, segítség nélkül is meg tudta hajtogatni. Egy kínai kisfiú is volt közöttük, akinek viszont még megmutatni sem kellett. Egyszerűen ránézett a mintadarabra, és már hajtogatta is. Abban az országban, ahonnan ő (vagy a szülei) származnak, ez a tudás az ősi kultúra része. Neki is a vérében voltak a mozdulatok.

Most itt is ezt a képeslapot szeretném bemutatni.

A hajtogatása tényleg nagyon egyszerű. Egy négyzetből kiindulva kövessük az alábbi lépéseket.

Képeslap mérethet 25 mm-es oldalhosszúságú négyzeteket vágjunk. Egy karácsonyfához összesen 10 meghajtogatott darabra lesz szükség. Ha elkészültünk a hajtogatással, zöld kartonból vágjuk ki a karácsonyfát. Erre ragasztjuk a hajtogatott „díszeket”. Ha elkészült, ragasszuk rá egy képeslap méretű fehér, vagy színes kartonra, és már csak a dekoráció van hátra. Használhatunk öntapadós arany vagy ezüst dekorációs csíkokat, de filctollal akár magunk is kicifrázhatjuk a lapot.

Próbáljuk ki különböző színösszeállításokkal, engedjük szabadon a fantáziánkat.

Kezdjünk neki idejében a karácsonyi előkészületeknek, a szürke, novemberi napok remek alkalmat nyújtanak egy kis otthoni begubózásra és alkotásra.

Jó mulatást!

Orsi (blogger)