Készítsünk idén szép, levelekkel mintázott húsvéti tojásokat, ahogy valaha nagyanyáink tették. Szerencsére idén húsvétra már előbújt néhány levél, kertben, árokszélen gyűjthető. De kiválóan megfelel rá a petrezselyem, illetve a friss sárgarépa levele is.
Ilyen szép eredményt kaphatunk:
De hogyan is álljunk neki? Gyűjtsünk szép, kicsi, és lehetőleg szépen tagolt leveleket. Egy kicsit hagyjuk fonnyadni, úgy jobban rásimul majd a tojásra. Ha nem azonnal akarjuk használni, nejlonzacskóban, dobozban a hűtőben napokig remek állapotban megmarad. Szükségünk van még egy ócska nejlonharisnyára, vagy például gézanyagra, ezzel fogjuk rögzíteni a levelet. Kell valamilyen vékony kötözőszál is, mondjuk gyöngyfonal.
A főtt tojást, vagy kifújt tojást alaposan megmossuk mosogatószerrel vagy szappannal, hogy ne legyen zsíros, foltos. Kiválasztunk egy szép alakú levelet, pillanatra vízbe mártjuk, így könnyebben tapad. Fonákjával lefelé rásimítjuk a tojásra, így talán még az erezete is látszik majd.
Kb. 10-10 cm-es harisnyadarabbal alaposan leszorítjuk (nagyon szorosra húzzuk az anyagot), hátul megkötözzük.
A nagy gubancot én általában levágom, mert rengeteg festéket felszív.
A tojásokat berakjuk az előkészített festéklébe. Legegyszerűbb vöröshagyma vagy lilahagyma külső héját használni. Ezt előre beáztathatjuk (jó sok héjat), és vagy a tojásokkal együtt főzhetjük 20-30 percig, vagy előbb megfőzzük a héjakat, leszűrjük, s úgy tesszük bele főzésre a tojásokat. A hagymahéj nagyon jól fest, nem kell hozzá sem só, sem ecet a szín rögzítésére.
(Tavaly ilyenkor a konyhában és a ház körül található egyéb festőanyagokról is írtunk egy blogbjegyzést, amit most érdemes feleleveníteni. )
Főzés után hagyjuk kihűlni a festéklét, s attól függően még meddig hagyjuk benn a tojásokat, különböző árnyalatokat kaphatunk. Kellő idő elteltével kibonthatjuk a kis csomagokat, s örülhetünk az eredménynek. persze lehet, hogy meglepetés ér minket. Fogalmam sincs, hgoy keletkezett ez a különleges tojás. A két példány egy lében fürdött, s mégis ilyen különbözőek lettek.
A kész tojásokat áttörölhetjük szalonnabürkével vagy puha, olajos vattával, akkor szép fényesek lesznek. A hagymahéjban főzött tojásokat később nyugodtan el is fogyaszthatjuk, ha van szívünk hozzá. Ha kifújt tojásokat festünk, abból lehet szobadísz, asztaldísz, ajándék, és eltehetjük jövőre is.
Jó szórakozást!
Ági (vendégblogger)
Hagyj üzenetet