Készítsünk idén szép, levelekkel mintázott húsvéti tojásokat, ahogy valaha nagyanyáink tették. Szerencsére idén húsvétra már előbújt néhány levél, kertben, árokszélen gyűjthető. De kiválóan megfelel rá a petrezselyem, illetve a friss sárgarépa levele is.

Ilyen szép eredményt kaphatunk:

De hogyan is álljunk neki? Gyűjtsünk szép, kicsi, és lehetőleg szépen tagolt leveleket. Egy kicsit hagyjuk fonnyadni, úgy jobban rásimul majd a tojásra. Ha nem azonnal akarjuk használni, nejlonzacskóban, dobozban a hűtőben napokig remek állapotban megmarad. Szükségünk van még egy ócska nejlonharisnyára, vagy például gézanyagra, ezzel fogjuk rögzíteni a levelet. Kell valamilyen vékony kötözőszál is, mondjuk gyöngyfonal.

A főtt tojást, vagy kifújt tojást alaposan megmossuk mosogatószerrel vagy szappannal, hogy ne legyen zsíros, foltos. Kiválasztunk egy szép alakú levelet, pillanatra vízbe mártjuk, így könnyebben tapad. Fonákjával lefelé rásimítjuk a tojásra, így talán még az erezete is látszik majd.

Kb. 10-10 cm-es harisnyadarabbal alaposan leszorítjuk (nagyon szorosra húzzuk az anyagot), hátul megkötözzük.

A nagy gubancot én általában levágom, mert rengeteg festéket felszív.

A tojásokat berakjuk az előkészített festéklébe. Legegyszerűbb vöröshagyma vagy lilahagyma külső héját használni. Ezt előre beáztathatjuk (jó sok héjat), és vagy a tojásokkal együtt főzhetjük 20-30 percig, vagy előbb megfőzzük a héjakat, leszűrjük, s úgy tesszük bele főzésre a tojásokat. A hagymahéj nagyon jól fest, nem kell hozzá sem só, sem ecet a szín rögzítésére.

(Tavaly ilyenkor a konyhában és a ház körül található egyéb festőanyagokról is írtunk egy blogbjegyzést, amit most érdemes feleleveníteni. )

Főzés után hagyjuk kihűlni a festéklét, s attól függően még meddig hagyjuk benn a tojásokat, különböző árnyalatokat kaphatunk. Kellő idő elteltével kibonthatjuk a kis csomagokat, s örülhetünk az eredménynek. persze lehet, hogy meglepetés ér minket. Fogalmam sincs, hgoy keletkezett ez a különleges tojás. A két példány egy lében fürdött, s mégis ilyen különbözőek lettek.

A kész tojásokat áttörölhetjük szalonnabürkével vagy puha, olajos vattával, akkor szép fényesek lesznek. A hagymahéjban főzött tojásokat később nyugodtan el is fogyaszthatjuk, ha van szívünk hozzá. Ha kifújt tojásokat festünk, abból lehet szobadísz, asztaldísz, ajándék, és eltehetjük jövőre is.

Jó szórakozást!

Ági (vendégblogger)