Ki hinné, hogy még a madarakról készült alkotásoknak is saját napjuk van. Pedig így igaz! Április 8-a minden évben a “Draw a Picture of a Bird Day”, azaz Rajzolj egy képet egy madárról nap.

Kedves gondolat, aminek a célja, feltételezem, nem csak az, hogy rajzolásra serkentse az embereket – bár ez is határozottan jó célt szolgál -, hanem egyben arra is alkalmat ad, hogy a madarak és tágabb értelemben a természet felé forduljunk egy kis időre.

Ha fejből állunk neki rajzolni, amit a gyerekeink nálunk sokkal bátrabban megtesznek, akkor a bennünk lévő ismereteket foglaljuk össze, és öntjük képbe, tudattalanul is átgondolva, hogy mi minden tartozik hozzá a madár fogalmához – nem csak a két szárny, a csőr meg a repülés, de a szabadság, a természet, a madárhangok egy hajnali sétán, a színek fantasztikus tobzódása, távoli tájak vagy gyermekkori emlékek a kedvenc törpepapagájunkról.

Ha inkább kép alapján rajzolunk, akkor aztán tényleg el tudunk merülni ebben a csodálatos világban. Csak üssük be a google-ba a megfelelő kulcsszavakat, és már csodálhatjuk is a rengeteg szebbnél-szebb madárfotót. Csak győzzünk választani! Bár rajzolhatunk mindjárt többet is.

És persze a rajzot sem kell olyan szigorúan értelmezni. Számtalan eszközünk van arra, hogy megörökítsünk egy madarat – színesceruza, grafit, toll, tustinta, festék, mozaikdarabkák, kollázsanyagok, digitális rajzeszközök – de akár egy fényképezőgép, vagy talán szavak, hangjegyek, amelyek segítenek a legjobban kifejezni azt, amit számunkra egy madár jelent.

Ja, hogy ma már nincsen április 8-a? Sebaj, egy kis alkotásra, mindig kell tudni időt szakítani. A neves dátumok csak ötletadók ahhoz, hogy szabadjára engedjük a bennünk élő gyereket és körülöttünk élő gyerekeket alkotásra bátorítsuk.

Ragadj ceruzát … vagy tollat, ecsetet, krétát… és alkoss!

(A tussal készült szajkó Herbelyné Eleonóra, a bogyókat csipegető madár Szentpéteri Zsuzsa alkotása. A többi kép az én művem.)

Orsi (blogger)