A világ tele van érdekességekkel, csak nyitott szemmel kell járni, hogy észre vegyük.

Olykor maga a természet produkál valami megszokottól eltérőt. Két fa, amelyeknek törzse, ágai úgy összenőtek, hogy szinte már kibogozhatatlan, melyik hova tartozik. Mókás alakú zöldségek, amelyekből az én gyerekkoromban óvónénik és játékos kedvű anyukák még egész színházat tudtak összeállítani, ha a piacon, boltban figyelmesen járva kiszúrták a vicces darabokat. (Manapság az egységesítés jegyében zajló világban már sokkal több odafigyelés és szerencse kell, hogy előkerüljön egy-egy ilyen darab).

(Forrás: reterok.com)

És ott van az emberi kreativitás. Emberek, akik belelátnak valamit egy-egy tárgyba vagy felületbe, és kisebb-nagyobb átalakítással új életre keltenek egy repedést a falon, egy magányos tűzcsapot, vagy az utcaképet rontó tűzfalat.

(Ehhez kapcsolódik egyik korábbi cikkünk is.)  

A múlt héten elvetődtünk a budai Duna-part Lupa-szigettel farkasszemet néző szakaszára. Az utolsó még virágzó tőzikéket szerettük volna megnézni, de ezzel sajnos nem volt szerencsénk. Viszont felfedeztünk egy kerékpárutat, amely Budakalászt köti össze Szentendrével, és ezen a szakaszon egy csodálatos „őserdőn” halad keresztül. Rengeteg növényzet, csillogó vízcseppek, kidőlt fák az út két oldalán. Igazán remek volt itt sétálni. Pláne, amikor észrevettük, hogy az erdőt az alkalmi járókelőkön kívül titokzatos erdei lények is benépesítik.

A kerékpárút két oldalán ugyanis természetes anyagokból, főleg fából készült emberfejek bukkantak fel, ha egy kicsit figyelmesebben néztünk körül.

Aztán egyéb alkotásokat is észrevettünk, csigaházakból alkotott kompozíciókat, faágakból készült örökmozgót.

Hogy kinek a fejéből pattantak ki ezek az ötletek, ki volt a kivitelező, azt sajnos nem tudom. De talán nem is számít. A lényeg az üzenet, amit közvetít: soha ne hagyd megöregedni a benned élő gyereket. Időnként válj újra gyerekké, és hívd elő a játékos énedet, saját magad és a környezeted örömére.

(A Lupa-szigeti kompnál kezdődő, szépen kikövezett kerékpárút remek kiruccanási lehetőséget kínál, akár kisgyerekes családoknak is.)

Orsi (blogger)