Hosszú covidos lezárás után négy nappal ezelőtt újból megnyíltak végre a könyvtári cserepontok, hogy legalább így hozzájuthassunk frissülő olvasnivalókhoz.

A véletlenek egybeesése folytán, pontosan 90 évvel ezelőtt, 1931. április 21-én nyitott meg a főváros központi könyvtára a mai helyén, a Wenckheim-palotában. (Erről az eseményről, és a központi könyvtár történetéről a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapján olvashattok bővebben.

És mi az, ami nagy valószínűséggel egyidős a könyvkészítéssel? Hát a könyvjelző. Bár nem végeztem ilyen jellegű kutatásokat, de feltételezem, hogy aki már könyvet vett a kezében, az az olvasás félbehagyásakor bizonyosan körbenézett, hogy mivel is jelölje meg, hol tart éppen.

Könyvjelzőkről már korábbi cikkeinkben is írtunk. Ha van kedvetek újra olvasni őket, ezeket a linkeket javaslom:

Erre a kettős alkalomra, a 90 évvel ezelőtti és az eheti nyitást megünneplendő, pedig egy újabb csokor házilag gyártott könyvjelzőt hoztam nektek. Részletes leírás nincs hozzájuk, de ha valaki elakad, nyugodtan forduljon hozzám tanácsért.

Klasszikus könyvjelző a 60-as, 70-es évekből, fényképezőgépbe való filmből készítve

Egy darab kartonpapír és egy egyszerű kép. Anno, minden tankönyvemben ilyen volt, egy a tantárgynak megfelelő témájú bélyeggel dekorálva.

Origami dekorációval, teatasakból hajtogatva

Egy vékony zsinór, két végén valami lógó

Állatbarátoknak

„Hagyományos” könyvjelző filcből, hímzéssel és rátéttel

Tematikus könyvjelző világvándoroknak

Az őrzőangyalunk még olvasás közben is vigyázhat ránk

Modern változat, farmerimádóknak

Egy nagy méretű gémkapocs bármivel dekorálható

Neked is van valami egyedi könyvjelződ? Mutasd meg nekünk!

Orsi (blogger)