Alkotó: Harrach Orsolya

Május első vasárnapja Anyák napja. Legalábbis Magyarországon és még néhány helyen, szerte a világon. Sok más országban azonban ettől eltérő időpontban ünneplik az édesanyákat.

Van, ahol a Nők napjával egy napon tartják ezt az ünnepet, például Oroszországban, Bulgáriában, Vietnámban.

Más országok május második vasárnapját választották, az Egyesült Államokat követve. Itt tartották ugyanis az első modern kori Anyák napját, 1907-ben, Anna Jarvis kezdeményezésére, aki édesanyja halála után, az ő tiszteletére teremtette meg ezt az ünnepet. Sajnos, az USA-ban hamar elüzletiesedett az ünnep, s Anna Jarvis élete további részében azért harcolt, hogy ez a nap ne nemzeti ünnepként, hanem a családok bensőség eseményeként kerüljön be a köztudatba.

Vannak olyan katolikus országok, melyek az Anyák napját Szűz Mária ünnepléséhez kötik, mások valamely történelmi eseményhez, mint például Bolívia, ahol az Anyák napja egy konkrét dátum, annak a csatának az emlékére, amelyben, gyermekeik védelmére kelő nők is részt vettek.

Érdekes adalék, hogy január kivételével minden hónapban ünneplik valahol az édesanyákat. Milyen szép utazás is lenne egy évig járni a világot édesanyánkkal – vagy anyaként, gyermekünkkel -, és minden hónapban valahol máshol mondani köszönetet az anyáknak a sok-sok munkáért, és főleg azért a rengeteg szeretetért, amit kapunk/kaptunk tőlük.

Sokat változott a világ 1907 óta. Számos család tagjai szétszórva élnek a világ minden táján, és a covid miatt sokszor még ha akarnánk, sem tudnánk meglátogatni egymást, hogy köszönetet mondjunk. Marad tehát a virtuális találkozás, online beszélgetés, kedves e-mail üzenet. És mellé esetleg egy kis virág, a saját kezünk munkája, az interneten keresztül elküldve.

Amíg a virágokat készítjük – gyermekünk tenyérlenyomatával a távoli nagyinak, textilből, pipaszurkálóból, hajtogatott papírból, PET-palack kupakjából… -, felidéződnek bennünk a régi emlékek, amelyekre olyan jó visszagondolni. Vagy elmélázhatunk a jövő lehetőségein, amikor majd személyesen találkozunk, és közösen teremtünk új emlékeket.

Alkotó: Harrach Orsolya

Menyem, a távoli Kínában, ahol szintén május második vasárnapjára esik ez az ünnep,  nem csak élete első anyák napi virágját KAPJA, másfél hónapos kisfiától, de a születésnapja is pont erre a napra esik. Remélem, vidám színű csokrommal én is hozzá tudtam járulni a a mai nap szépségéhez. Boldog Mindennapot, Sophie!

Orsi (blogger)