A legtöbb kreatív ember életében előbb-utóbb elérkezik az a pillanat, amikor a környezete, “Te olyan ügyes vagy, biztosan ezt is tudod használni még valamire!” felkiáltással kezdi “szállítani” neki a különböző alapanyagokat, kiürült formás kávésüvegeket, gondosan gyűjtögetett söröskupakokat, fonalmaradékokat a szekrény mélyéről, képesújságokat, amelyek tele vannak színekkel és mintákkal… És az igazán kreatívok, nem is mondanak nemet! (Legfeljebb, ha rájönnek, hogy mégsem tudnak vele mit kezdeni (ami szinte kizárt! 😀 ), akkor továbbajándékozzák, vagy ők dobják ki.)

A barátnőm is így járt a minap, amikor feltették neki a kérdést, hogy kér-e gombokat. Csípőből rávágta, hogy igen, és csak akkor lepődött meg, amikor egy Barkas kisteherautó állt meg a háza előtt, és egy felszámolt varroda teljes készletét pakolták be a garázsába.

Itt jöttem a képbe én, mert korábban már többször bíztattam a környezetemet, hogy gyűjtsenek nekem gombokat különböző alkotásokhoz. Úgyhogy egyből jelentkeztem, hogy segítek átnézni, mégis, mi érkezett.

Első pillanatra teljesen kilátástalannak tűnt a dolog. 33 zsák, tele gombokkal; de aztán rájöttünk, hogy legalább nem ömlesztett áru. A zöme zacskókba volt válogatva, vagy ami még jobb, 50 darabonként hengerelve volt, így a Hamupipőke munkától megmenekültünk. Legalább olyan kilátástalan lett volna fajták szerint szétválogatni, mint a mese hősnőjének a hamuból kicsipegetni a mákot – csak nekünk még kisegerek sem siettek volna a segítségünkre.

Jöhetett a klasszikus megközelítés, ürítsük ki az összes zsákot, és válogassuk szét színek szerint a zsákmányt. Ez sem volt kis munka, de már menet közben élvezhettük a gyümölcsét, ahogy fel-felbukkant egy igazi csemege – gyönyörű mélybordó, amiről egyből valami karácsonyi jutott eszembe, rózsaszín, ovális malacorrnak való, virágmintás égszínkék, mézsárga, neonzöld…

Érdekes módon a lila és kék alig képviseltette magát, talán, ha egy nagyobbacska marékkal összejött belőle. Viszont volt rengeteg áttetsző műanyag, ezeket textilfestékbe áztatva bármilyen szín halvány árnyalatára lehet színezni. Szóval lehetősége aztán van. És persze számtalan ötlet is a gyűjteményemben. Már csak az alkalomra várok, hogy legyen kinek elkészítenem egy vidám képeslapot, vagy csokrot, esetleg fülbevalót, könyvjelzőt, gombmozaik faliképet és még ki tudja, mi mindent.

Addig is azonban nekiállok a gombfüggönyöm megfűzésének. Ahogy számoltuk, kb. 5000 gomb kell hozzá – meg némi idő, amíg ezt mind felfűzögetem szálakra.

A teljes készletet még így is alig sikerült megcsapolnom. Rengeteg különféle fekete, fehér és tarka gomb maradt, pont mint A török és tehenekben – annyi különbséggel, hogy itt a tarka a barna különböző árnyalatai mellett még a sárgát, kéket, pirosat, zöldet is takarja.

Ha valakit érdekel a készlet, nagy tételben, több zsáknyi mennyiség, egyben (ca 210 000 darab+1zsák kiegészítő) eladó. Érdeklődni a kreativhobbikcsoport@gmail.com e-mail címen lehet.

Aki pedig szerényebb méretekben gondolkodik, annak fantáziadús gombozást kívánok.  Akár a régi gombfocit is új életre lehet kelteni!

Orsi, blogger