Kertes házak között sétálva előbb vagy utóbb elénk toppan egy kerti törpe. A 60-as, 70-es években még rendszeres lakói voltak a kerteknek, aztán lassan elmaradtak az életünkből, de mostanában mintha újra kezdenék virágkorukat élni. Ki hinné, hogy még saját napjuk is. Június 10-e ugyanis a Kerti törpék napja.

Forrás: Melly95 képe a Pixabay -en

A gnóm figurák Anatóliában jelentek meg először, a XIII. században, majd a XVI. Században Olaszországban tűntek fel ismét. A ma ismert kerti törpék XIX. századi Németországból, Thüringia bányászvidékéről erednek, amely a játékkészítésről vált híressé. Nagy valószínűséggel ők kezdték el gyártani a kerti törpéket mai formájukban – bozontos szakállal és hegyes sipkával a fejükön.  A helyi mítoszok szerint megvédik a kertet, ahol élnek, és jó szerencsét hoznak, így nem csoda, hogy gyorsan elterjedtek egész Európában.

Forrás: Tripadvisor

Népszerűségük növekedésével a megformálásuk köre is egyre bővült. A hagyományos álló kerti törpéket egyre többféle élethelyzetben kezdték ábrázolni, gyakran az aktuális eseményekre való megemlékezésképpen is.

Forrás: Tripadvisor

1978-ban egy angol művész, Ann Atkins megalapította a kerti törpe gyűjteményét, amely az évek során több mint 2000 darabra nőtt. A gyűjtemény legrégibb darabja, Siegfried, a művész saját kezű alkotása. A gyűjtemény tavasztól őszig volt látogatható. 2020-ban a tulajdonos, idős korára hivatkozva bezárta a törpe rezervátumot, és eladta az ingatlan. Szerencsére egy közeli városban akadt egy családi kertészeti vállalkozás, The Merry Harriers Garden Center, amely befogadta a teljes gyűjteményt, és egy éves előkészítő munka után 2021 júliusától tárt kapukkal várja a látogatókat.

Forrás: Tripadvisor

Aki Észak-Devonban jár, ne sajnálja az időt egy kis nézelődésre. Megláthatja, mennyi találékonyság van az emberekben, ha újabb és újabb figurákat kell kitalálniuk – vagy ha látogatóként valami „teljesen eredeti” fényképet szeretnének készíteni. 😀

Orsi