Bármennyire igyekszünk is környezettudatosak lenni, és nem vásárolni feleslegesen, bizonyos dolgok azért csak bekerülnek az otthonunkba,  és felgyülemlenek. Például a műanyag kupakok.

Természetesen a legjobb, ha ezeket külön gyűjtve leadjuk valamilyen jótékonysági célra. Van aki pontosan tudja, hogyan lesz a kupakból pénz, iskolatáska, okostábla, különféle segédeszköz vagy tornaszer. De semmi akadálya, hogy előtte egy ideig még más célra is hasznosítsuk a kupakokat. Például pompás, finommotorikus fejlesztésre vagy színoktató játékok számtalan változatára.

Találtam néhány remek kartondobozt, amelyek oldalát A4 formátumra vágtam. Kiválasztottam a nagyobb kupakok közül hét, jól elkülöníthető színt. Terveztem néhány egyszerű formacsoportot: virágos rét, luftballonok és egy vidám kukac.

Mindegyik képbe beleszerkesztettem a hét kupak körvonalát, majd ezeket körömvágóollóval gondosan kivágtam. (Na jó, nem én, az egyik fiam, aki felajánlotta, hogy villanykörkivágóval megoldja, de valahogy mégsem ment, így bánatában kivágta ollóval – ígéret az ígéret).

A lyukas lapokat ráragasztottam egy-egy másik kartonra, így kupak nagyságú bemélyedések képződtek. Utána a hét színnek megfelelően kifestegettem a képeket – például lett egy piros, egy zöld, egy kék stb. lufi – , a mélyedést és kicsit körülötte is. Kisunokámnak már csak bele kell illesztenie a megfelelő kupakot a megfelelő színű mélyedésbe, lufiba, virágba, kukacszelvénybe. A képeket úgy festettem meg, hogy a színek akkor is látszódjanak, ha már helyükre kerültek a kupakok. Ez pompás ellenőrzési lehetőség.

Nekünk ez a feladat könnyű, egy másféléves számára viszont még komoly kihívás. De küzd, egyelőre ugyan még csak beilleszt egy-egy kupakot valamelyik tetszés szerinti lyukba. De látszik rajta a koncentrálás, idővel majd jól megoldja a feladat színválasztós részét is. És a többi sok-sok játékot is, amelyekhez szintén csak néhány színes kupak kell. Mielőtt továbbadjuk jótékony célra.

Harrach Ágnes (vendégblogger)