Forrás.  Ilse Orsel on Unsplash

Az egészséges kiegyensúlyozott étrendről könnyebb beszélni, mint összeállítani azt. A friss és tápláló ételek elkészítése előre gondolkodást, időt és energiát igényel, míg a kevésbé egészséges ételek gyakran sokkal könnyebben és kényelmesebben az asztalra varázsolhatók. Sajnálatos módon azonban, egyéb hátrányaik mellett, általában a (gyakran rejtett) sótartalmuk is a szükségesnél jóval nagyobb, ami egy újabb érv a házilag készített ételek mellett.

Ha kreatívan próbáljuk csökkenteni az ételek sómennyiségét, és új módszereket találni ki az ételek ízesítésére, azzal nem csak a szervezetünknek teszünk jót, de az ízlelőbimbóinkat is kényeztetjük. És mikor máskor kezdjük a nagyobb odafigyelést a sóbevitelre, ha nem a nemzetközi „Több fűszer, kevesebb só” napon.

Főzzünk friss alapanyagokból

Ezzel az egyszerű lépéssel máris kezünkbe vehetjük a só és fűszerek arányának javítását az ételeinkben. Só helyett alkalmazzunk többféle fűszert, kísérletezzünk különböző ízkombinációkkal.

Fűszernövények az ablakpárkányon

Számos zöldfűszer könnyen és egyszerűen nevelhető az erkélyen egy ládában, cserepekben az ablakpárkányon vagy egy polcon. Egy kevés metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring, bazsalikom vagy egyéb fűszer ugyanúgy gazdagíthatja az ételt, mint egy nagy adag só.

A kertes házban élők különösen előnyben vannak, hiszen kora nyártól késő őszig élvezhetik a fűszerkert nyújtotta előnyöket. Télire szárított, fagyasztott formában tárolhatják a saját termést, vagy a konyha egy világos sarkában alakíthatnak ki fűszerneveldét.

Forrás: cottonbro on Pexels

Só csökkentési trükkök

A só hirtelen csökkentése nagyon megrázó tud lenni, mert olyan érzést kelt, mintha az élet minden íze eltűnne. De egy kis odafigyeléssel nem kell ennek így lennie.

Csökkentsük a csomagolt húsok használatát. A sonka, bacon és feldolgozott húsok helyett használjunk frissen vágott csirke-, disznó- vagy marhahúst, amelyek nem tartalmaznak tartósítószereket és sót.

Ellenőrizzük a fagyasztott zöldségek sótartalmát. Ügyeljünk rá, hogy csak „frissen fagyasztott” termékeket vásároljunk.

Gondosan tanulmányozzuk az ételek összetételét, hasonlítsuk össze a különböző márkákat. Egyes márkák akkor is agyonsózzák a terméket, ha erre nincs is szükség. Olvassuk el a címkéket – nem csak a hústermékek esetében, hanem levesek, fagyasztott és konzerv ételek, sőt még a tejtermékek csomagolásán is találkozhatunk elgondolkodtató értékekkel.

Próbáljunk ki sómentes fűszerkeverékeket

Ilyenek összeállításával magunk is kísérletezhetünk, vagy keressünk ötleteket az interneten (vagy nagyanyáink szakácskönyveiben!).

Első körben akár az alábbi fűszerkeveréket is kipróbálhatjuk:
– 1 ek fokhagymapor
– 1,5 kk szárított petrezselyem
– 1,5 kk szárított bazsalikom
– 1,25 kk szárított kakukkfű
– 1 kk őrölt szerecsendió
– 1 kk hagymapor
– 1kk szárított zsálya
– 1 kk őrölt feketebors
– 1 kk Cayenne-i bors
Keverjük össze, használjuk főzéshez, vagy sószóróban tálalva az asztalnál is kínálhatjuk ízesítőnek.

Neked is van bevált fűszerkeveréked? Oszd meg velünk!

Orsi (blogger)