Előző két bejegyzésünkben a bélyeggyűjtésről és a bélyegek oktatásban való felhasználásáról írtam. A bélyegek azonban ezen kívül is számos kreatív célra felhasználhatók. Amikor rendezgetem, nézegetem őket, folyton újabb és újabb ötleteim születnek a használatukra vonatkozóan. És persze, ahogy ilyenkor lenni szokott, az internet is egyre-másra dobálja elém az új felhasználási lehetőségeket. Lássunk most ezekből néhányat.

Forrás: Szerző

Memóriajáték

A memóriajátékkal a 70-es években ismerkedtem meg, és nagyon megmozgatta a fantáziámat. Akkoriban még nem volt ennyiféle játék a piacon, de annak semmi akadálya nem volt, hogy az ember maga készítsen valami újat, mást. Akkoriban a legkülönbözőbb témájú memóriajátékokat készítettünk barátainknak – és persze magunknak is. Holdfogyatkozási fázisokat vidám naptárból kivágva, csupa-csupa A-betűt, egy fajta szín különböző előfordulásait, teatasakból, csomagolópapírból kivágott memória-párokat. Hát persze, hogy előbb-utóbb bélyeges is készült. Sajnos, fénykép nem maradt róla, de az biztos, hogy hozzávaló alapanyagból már akkor sem volt hiányunk.

Könyvjelző

Ragaszthatjuk a bélyegeket egy keménypapírból kivágott csíkra, vagy ha van fóliázó gépünk, két fólia közé is tehetjük. Fóliázás esetén segít, ha előbb egy vékony fehér papírra ragasztjuk a szépen elrendezett bélyegeket, és aztán ezzel a papír alappal együtt helyezzük a két réteg fólia közé. De lehet a fehér alátét nélkül is.

Forrás: Szerző

Üveglencse dekoráció

Készülhet belőle hűtőmágnes, nyakláncfüggő, kulcstartóra lógó, bross, fülbevaló. Az alkotás legizgalmasabb része itt is a bélyegek kiválasztása, az ábrák, témák, színek hozzáigazítása a megajándékozandóhoz.

Forrás: Pinterest

Poháralátét

Ez is fóliázós módszerrel készült. A könyvjelzőkhöz hasonlóan, itt is lehet köztes lapot használni a bélyegek minél pontosabb elhelyezéséhez, de a lazább, kevésbé rendezett megjelenés is mutatós lehet. Ezek a poháralátétek ajándékba készültek egy barátomnak, akinek a kék, a lila és a narancssárga a kedvenc színe. A másik három alátétnek is megvan a maga jelentése és üzenete. Mindegyik gondos válogatás eredménye.

Forrás: Szerző

„Mozaikozás”

Akár egy egész asztallapot is beboríthatunk bélyegekkel. Vagy képkeretet, tálcát, doboz oldalát… A dekupázs technika ezzel az alapanyaggal is remekül működik.

Forrás

Falikép, képeslap

Egyszerű, de mutatós faliképeket készíthetünk, ha kivágunk egy formát, szívet, csillagot, betűt egy vastagabb kartonból, és azt vonjuk be bélyegekkel. A megmaradó lyukas részt is használhatjuk. Itt a mögé helyezett lapon bélyegekkel töltjük ki az üres helyet.

Forrás1, forrás2

Hasonló módszerrel képeslap is készülhet. Karácsonyfa csupa karácsonyi bélyegből, virágcsokor virágos motívumokból…

Forrás

Ajándékkísérő

Az ajándékkísérő névjegyeket is dekorálhatjuk az alkalomnak megfelelő bélyeggel. Még érdekesebbé tehetjük a dolgot, ha nevet nem is írunk rá, csak magából a bélyegbábrázolásból kell kitalálni, hogy egy társaság melyik tagjának melyik ajándék szól.

Térkép

Világutazóknak jó ajándék lehet egy bélyegekből kirakott térkép. Természetesen az adott országra, vagy akár földrészre jellemző bélyegekből. Gondoljunk csak bele – épületek, híres emberek, jellemző állatok, növények, népviselet, tárgyak… Ha elkezdünk keresgélni a bélyegeink között, meg fogunk lepődni, mennyi érdekes és jellemző darab kerül elő.

Forrás1, forrás2

Extra tipp – ha nincs elég bélyegünk…

… akkor sem kell kétségbe esni. Helyezzünk el egy marék bélyeget, ügyesen elrendezve egy A4-es papíron, és készítsünk róla fénymásolatot. Ezt az egyedi mintázatú papírt aztán további bélyegek nélkül is használhatjuk bélyeges motívumú alkotásokhoz, vagy akár kisebb tárgyak csomagolására is.

Jó szórakozást!

Orsi (blogger)