Érdekes dolog, hogy szinte minden területen létezik a divat fogalma. Visszafelé pörgetve az éveket, megjelennek előttem a különböző alkotói technikákkal jellemzett időszakok. Gyöngyfűzés, kivarrt képeslapok, dekupázsolás, amikor még a dekupázs ragasztót tartalmazó üveget is dekupázs technikával díszítettük, CD-dekorációk, teatasak hajtogatás…

Egy-egy divathullám idején szinte csak az adott technikával készült alkotások kerülnek ki a lelkes amatőr kézművesek kezei alól. Aztán a téma lecseng, jön valami újabb, és mindenki arra harap rá, a korábbi technika pedig eltűnik a süllyesztőben.

De az igazán jó technikák arról ismerszenek meg, hogy nem tűnnek el teljesen, hanem beépülnek az ember tudástárába, és egy időről időre újra előbukkannak, hogy színesítsék a palettát.

Ilyen a hajtogatás is. Nagy előnye, hogy akár már 6-8 éves gyerekek is meg tudják csinálni, változatosan alkalmazható, és az alapanyagigénye sem drága. Ha valaki korábban nem tudott ellenállni a vidám, színes teatasakoknak, és kidobás helyett egy teásdobozban gyűjtögette (vagy gyűjtögeti) őket, annak már nem is kell tovább keresgélnie. Akinek nincs teatasakja, az szaladjon el a legközelebbi boltba, és gyűjtsön be 8 egyforma reklámújságot, amiből mindig ki lehet vágni érdekes mintás négyzeteket, vagy keresse elő a maradék díszcsomagoló papírokat. De akár a gyerek tavalyi kézimunka csomagjában megmaradt, egy színű hajtogató lapok is jöhetnek. Készülhet belőlük letisztul, minta nélküli alkotás, vagy feldobhatjuk a darabunkat színek párosításával is.

És mit is hajtogassunk? December lévén, természetesen csillagokat. Amit aztán használhatunk karácsonyfa dísznek, ajtókoszorúra, ablakra dekorációnak, de lehet ajándékkísérő vagy akár ajándék is, tanítónéninek, nagyszülőknek, a szomszéd néninek, aki év közben annyiszor segített bennünket apróságokkal … vagy éppen csak egyedül van, és minden apró kedvességnek örül.

A csillaghajtogatásban az a jó, hogy nincs szükség bonyolult hajtogatásokra. Egy-egy egyszerű hajtással elkészítünk 8 egyforma darabot, és körkörösen egymásba csúsztatva őket, egy kis ragasztóval megerősítve, már készen is vannak a mutatós darabok.

Jó alkotást kívánok!

Orsi