Vácrátóti mézeskalács falu. Fotó: Harrach Ágnes

Jancsi és Juliska éhesen bolyongtak az erdőben, amikor egy tisztáson váratlanul megpillantottak egy kis házat. Kenyérből, kalácsból, mézespogácsából volt az egész házikó, az ablaka meg tiszta cukor. Csak hát, mint tudjuk, odabent a gonosz boszorka lakott, aki így akarta magához csalogatni a gyerekeket.

Hogy az ötletet a Grimm testvérek vették a szakácsnőjüktől, vagy fordítva, azt nem tudom, de mára már karácsonyi hagyománnyá vált a mézeskalácsház készítés. Sokan csak a karácsonyi asztal díszítésére készítik el, saját maguk számára, de egyre több helyen már mások örömére készülnek egész mézeskalács faluk, egy-két ember vagy egy egész közösség összefogása, és kitartó munkája nyomán.

Vácrátóti mézeskalács falu. Fotó: Harrach Ágnes

Ilyenkor, december hónapban, (is) érdemes nyitott szemmel és nyitott füllel járni, hogy észrevegyük, ha valahol érdekes látnivaló akad a környezetünkben. Útban Porvacsesznek felé például a csákvári cukrászdában találkoztunk egy hólepte mézeskalács “terepasztallal”, egy internetes hír nyomán pedig Vácrátóton kötöttünk ki, ahol egy hétvégén át lehetett megcsodálni egy jótékonysági célra készült csodafalut. A falu szélén még egy vidámpark is volt, hullámvasúttal, óriáskerékkel, körhintával.

Vácrátóti mézeskalács falu. Fotó: Harrach Ágnes

A mézeskalács falukban az a legizgalmasabb, hogy tele vannak ötletekkel. Új formák, új díszítőelemek, új témák. Pár éve Csömörön a falu nevezetes épületeit alkották meg mézeskalácsból, és a közösségi ház egyik termében felépítették az egész falut.

A csákvári cukrászmester és csapata évről évre újabb elemekkel bővíti a terepasztalt, kalácsból készülnek a hegyek és vasúti töltések, roletti rúdból a hídváz, zseléből a korcsolyázótó. A sínek közti kőzuzalék csokidarabkákból van, igazi kisvonat fut körbe-körbe, karácsonyi süteményeket szállítva.

Csákvár, Csuta cukrászda. Fotó: Harrach Orsolya

A vácrátóti falu házait gyakorlatilag két lelkes, nyugdíjas óvónő, Jucus néni és Marika néni, készíti, akik október óta szinte csak azon dolgoztak, hogy elkészüljön egy falunyi házacska, amelyet aztán a helyi óvoda javára kiárusítottak. A házak „szabásmintája” kétféle volt csupán, de a dekoráció változatossága minden darabot egyedivé tett. Egy idő után már csak a háztető megoldásokat figyeltük, mert mindegyik más, mindegyik egyedi volt, rengeteg fantáziával megalkotva.

Vácrátóti mézeskalács falu. Fotó: Harrach Ágnes

Egy gyors internetes rákeresés megmutatta, hogy szerte Magyarországon jelenleg is számos mézeskalács falu várja a látogatókat a Baranya-megyei Geresdlaktól Somoskőújfaluig. Aki teheti, látogasson el valamelyikre, gyönyörködni, vagy ötleteket, inspirációt gyűjteni a jövő évi karácsonyi mézeskalácsházhoz! És ha kedvünk támad megvenni egy-egy szép darabot, s ezzel mindjárt az adott falu jótékonysági akcióját is támogathatjuk.

Orsi (blogger)