Most, hogy már kipihentük az év végi karácsony-szilveszteri felpörgetett időszakot, és megint visszatérünk a hétköznapokba, érdemes elgondolkozni azon, mit is várunk az idei évtől. Akik Szilveszterkor megírták az új évi fogadalmaikat, egy lépés előnnyel indulnak. Ha azonban ezt alkoholos befolyásoltság alatt tették, mindenképpen érdemes józan fejjel még egyszer átgondolni. 😀

2022, ahogy én látom

Ha valaki komolyabban akar elgondolkozni az idei évén, az interneten többféle segédanyagot is találhat hozzá, elég beírni az “évértékelés – évtervezés” kulcsszavakat.

A folyamat lényege, hogy biztosíts magadnak 1-2(-3) óra zavartalan én-időt, és gondold végig életed fő területeit – magánélet, munka, társas kapcsolatok, szabadidő, mentális és fizikai egészség… 

Gondold át ezeket a területeket először a 2021-es, majd az idei évre vonatkozóan.

Milyen fontosabb dolgok, történések kapcsolódnak az egyes területekhez, pozitív és negatív előjelűek egyaránt. Mi volt jó, mi volt az, amit másképp szerettél volna megélni.

A tavalyi év végiggondolása után jöhet az idei év megtervezése, amikor ismét végigmész ugyanazokon a területeken, és átgondolod, mit szeretnél elérni az idei évben. Légy reális! Ne tűzz ki elérhetetlen célokat, mert azzal nagyon hamar saját kedvedet szeged. Az viszont nem baj, ha kicsit küzdened kell a céljaid eléréséért. Az előrelépés mindig a határaid feszegetésével jár. 

Egy jó tanács. Ne csak célokat tűzz ki, fogalmazd meg az odavezető utat is. Pl. ha elhatározod, hogy idén aztán tényleg rendbe rakod a fényképeidet, akkor jelölj ki naponta/hetente/ havonta egy konkrét időpontot és időtartamot, amikor csak ezzel fogsz foglalkozni.

Végezetül érdemes megfogalmazni azt az egy vagy két szót, ami az egész éved vezérlő csillaga lesz, amiről mindig eszedbe jut mindaz az irányvonal, amit itt és most megterveztél.

Ha mindezzel készen vagy, jöhet a kreatív megerősítés. Vegyél elő papírt és ceruzát, festéket, gyurmát vagy akár kongrét és himzőfonalat, és készítsd el azt az egyszerű vagy bonyolult alkotást, amelyet aztán kiakaszthatsz a falra, kitehetsz az íróasztal sarkara, vagy a konyhában a hűtőszekrényre, és egész évben a szemed előtt lesz, hogy emlékezetedbe idézze, mit is szeretnél elérni az idei évben!

Marokkő. Akár a zsebemben is tarthatom, hogy mindig velem legyen.

(Aki úgy érzi, hogy vezetett formában, csoportosan hatékonyabban tudja elvégezni az évtervezést, az nagy valószínűséggel még találhat ilyen eseményt az év első heteiben. A közös munka sokak számára hatékonyabb, mint ha csak a saját elhatározásukra támaszkodhatnak.)

Kalandra fel!

Orsi (blogger)