Te már kidobtad a tavalyi naptáraidat? Remélem, nem! A lejárt naptárak újrahasznosítására számos remek ötlet van.

  1. Naptárból kép a falra.

Mindig van egy-két kép a naptárunkban, ami különösen tetszik. Miért dobnánk ki? Vágjuk ki, keretezzük be, és tegyük fel a falra. Mivel egy naptáron belül a képek stílusa általában hasonló, ha nagyobb üres falfelületet akarunk kitölteni, akár több bekeretezett lapból álló kollekciót is kitehetünk.

  1. Boríték, normál borítéksablon alapján

Az örök klasszikus. Lehet, hogy már Te is régóta alkalmazod. A naptárlapokból remek borítékot készíthetünk, ráadásul a megfelelő képet kiválasztva mindig az adott alkalomhoz illő mintával. Szabvány boríték készítéséhez elég széthajtogatni egy normál borítékot, és azt körberajzolni mintának. De természetesen kis ügyeskedéssel készíthetünk teljesen egyedi méretekkel rendelkező borítékokat is. Ha a borítékot postára akarjuk adni, érdemes a címet egy fehér címkére írni és úgy felragasztani, hogy jól olvasható legyen.

  1. Boríték, hajtogatva

Na, ennek is számos vállfaja van. Elég beírni a netes keresőbe, hogy “borítékhajtogatás”, vagy “envelop folding”, és máris számtalan ötletet kapunk. Íme, két ötlet:

Forrás

Forrás

  1. Borítékbélés

Bélelt borítékkal csak nagyon elegáns helyeken … vagy egyedileg elkészített üdvözlőkártyák mellett találkozhatunk. Ne feledjük azonban, hogy boríték béleléshez érdemes vékonyabb lapú naptárat választani. Óvatosan szedjük szét a bélelni kívánt borítékot, rajzoljuk körül, majd az így elkészült sablonrajzot vegyük minden oldalán egy centiméterrel kisebbre, és így vágjuk ki a naptárlapból. A kivágott formát illesszük rá a szétszedett borítékra, és ragasszuk le a szeleinél.

  1. Art Journal és kollázs alapanyag

Az érdekes színű, kisebb motívumú darabokat ne dobjuk ki. Gyűjtsjük egy dossziéban vagy dobozban. Dekoráláshoz, kollázsmunkákhoz gyakran szükség van ilyesmire.

  1. Füzet fedőlap

Ha szoktál saját füzetet fűzni, noteszt készíteni, az erősebb anyagból készült naptárlapok önmagukban is remekül használhatók fedőlapnak.

  1. Díszzacskó, díszdoboz, díszcsomagolás

Ajándékzacskó hajtogatáshoz remek linkeket találsz az interneten, például itt. A Pinteresten hajtogatott dobozok is megtalálhatóak, minden mennyiségben és minden nehézségi fokon.

Kisebb darabok, pl. egy-két szem bonbon, fülbevaló, nyaklánc vagy puha, összenyomható tárgyak, mondjuk egy selyemsál ajándékozásához használható ez az egyszerűen elkészülő díszcsomagolás, ami, kisebb méretben elkészítve, akár az idei karácsonyfánk egyedi dekorációja is lehet majd (decemberig még bőven van idő elkészíteni a megfelelő mennyiséget).

A kiindulásul szolgáló téglalap oldalainak aránya szabja meg, hogy milyen formája lesz a végső doboznak, keskeny, karcsú vagy ducibb.

  1. Ajándékkísérő, címke

A naptároldalon lévő képtől függően, kisebb vagy nagyobb címkéket is kivághatunk, amelyeket nem csak ajándékcsomagokra kötözhetünk kísérőnek, de akár a házilag készített szörpöt, lekvárt, likőrt is felcímkézhetjük vele. Barkácsboltban időnként kapható címke kiszúró. Ha gyakran készítünk ilyen címkéket, érdemes beruházni egybe.

  1. Konfetti és girland

Bármilyen partit feldob egy kis girland díszítés. A naptárlapokból színes, változatos formák vághatók ki, amelyeket mindig az adott esemény témájához tudunk időzíteni. És ha nem bánjuk, hogy még a parti után 2-3 héttel is mindenhonnan papírpöttyök kerülnek elő, akkor minden maradékot felhasználhatunk konfetti készítéséhez. Ebben a gyerekek is remek segítők lehetnek. Adjunk a kezükbe egy kalauz- vagy egy irodai lyukasztót és elegendő papírt, a többivel már nem is kell foglalkoznunk!

  1. Skandináv fonott szívek

A skandináv fonott szívek elkészítéséhez igazán izgalmas alapanyag lehet egy-egy jól megválasztott naptárkép. A szívek elkészítéséről itt olvashatsz.  

Egy-egy darab szív önmagában is kedves dekoráció, de sok szívből készült fűzér még jobban mutat.

  1. Memóriajáték, kirakós

Kisebb gyerekek szívesen játszanak kirakóst. Mivel itt általában csak néhány darabra vágjuk a képet, akár mi magunk is elkészíthetjük. Kasírozzuk fel a kiválasztott naptároldalt egy vastagabb kartonra, majd vágjuk fel szabálytalan darabokra. Kész is, kezdődhet a játék.A nagyobbak számára pedig kiegészítő memória játék készülhet. Mivel általában nem szokott két egyforma naptárunk “képződni”, így az eredeti módszert, az azonos párok keresését itt nem alkalmazhatjuk, de készíthetünk olyan párokat, amelyek kiegészítik egymást, azaz egy téglalap alakú képkivágás, két négyzetre vágva. Igazi agytorna. Ne is reménykedjünk, hogy legyőzhetjük a gyerekeinket! 😊

  1. Elmetérkép és noteszlap

Vannak, akik nem képes falinaptárakat használnak, hanem nagy asztali / fali tervezőnaptárt, vagy puha papírbólt készült asztali határidó naptárt. Ezeket a naptárakat sem kell az év végén kidobni. A nagy tervezőnaptárak fehér hátoldala remekül használható elmetérkép készítéséhez, brainstorming esetén fehér tábla helyett, de akár a gyerekeknek is adhatjuk, hogy azon éljék ki művészi hajlamukat. A kisebb, asztali naptárak fehér oldala pedig egyszerűen noteszként használható, hogy mindig legyen kéznél egy darab papír, ha hirtelen fel akarnánk jegyezni valamit.

  1. Szürkekarton

Ne dobd ki a naptár merevítésére szolgáló hátlapot sem. Ez általánban vastagabb, 2-3 mm-es szürkekartonból készül, ami kiválóan alkalmas különböző barkácsolási célokra, például könyvkötéshez, társasjáték tábla vagy memoriajáték alapjául. De készülhet belőle erős doboz is, amit aztán textillel vagy csomagolópapírral vonsz be. (A doboz készítéshez itt egy német nyelvű oldal linkje. Ha a nyelvet nem érted is, a képek magukért beszélnek.)    +1 Gondoljunk a jövőreHa úgy adódik, hogy egész évben semmit sem írtál a naptáradba, csak a képekben gyönyörködtél hónapról hónapra, akkor nézd meg egy öröknaptárban, hogy hány év múlva lesz újra használható (vigyázz, ne csak azt ellenőrizd, hogy január 1-je a hét ugyanazon napjára essen, de a szökőévet is vedd figyelembe). Eredeti módja az újrahasznosításnak, ha 2026 karácsonyán előveszed a 2021-es naptárat, és odaajándékozod valakinek a 2027-es évre. 😀 (Én a karácsonyi díszekkel egy dobozban tartom az ilyen naptáraimat, a megfelelő évszámmal felcímkézve, így nem felejtem el.)Te mire használod a lejárt naptárakat?Orsi (blogger)