Ugyan Magyarországon nem olyan kemények a telek, mint, mondjuk, Észak-Kanadában, de azért a hó, jég, zúzmara, úgy általában a mínusz fokok, a magyar autósok életét is meg tudják nehezíteni. Ime, néhány trükk, amivel könnyebbé tehetjük az életünket a téli napokon.

  1. Tartsunk macskaalmot az autóban

Jeges kocsifelhajtóról vagy parkolóhelyről – vagy rosszabb esetben jeges útról árokba csúszás után – nehéz kihajtani. Meglepő módon a macskaalom az egyik legjobb segítség lehet ebben a helyzetben. Szórjunk belőle a meghajtó kerekek köré. Jól működik, mert durvább, mint a homok, és ha a gumiabroncsok eléggé megolvasztják a havat és a jeget ahhoz, hogy összecsomósodjon, csak még job tapadást biztosít.

  1. Tartsunk zoknit a kesztyűtartóban

Ne dobjuk ki az elhasználódott meleg téli zoknikat. Inkább tegyük be a kesztyűtartóban. Ha fagyos éjszakára számítunk, húzzuk rá az ablaktörlő lapátokra, hogy ne fagyjanak az üveghez.

Ha azt akarjuk, hogy az ablakok belülről ne deresedjenek be, töltsünk meg egy zoknit nedvességelnyelő macskaalommal, amit tartsunk a szélvédő előtt, a műszerfalon.

Amikor tolni kell az autót, de folyton csúszkálunk a jégen, húzzunk egy zoknit a cipőnkre. Rövid távon remek szolgálatot tesz.

Szorult helyzetben a zoknit akár vészkesztyűként is használhatjuk, hogy melegen tartsa a kezünket.

  1. Rögtönzött szélvédőkaparók

A legtöbben tartunk jégkaparót az autóban, de előfordul, hogy még sincs ott, amikor szükség lenne rá. Ilyenkor lehetnek hasznosak a tárcánkban magunkkal hordozott különböző hűségkártyák, amelyek remek ablakkaparók, bár használat közben időnként elpattannak (ezért inkább csak gyorssegélyként használjuk őket.).

  1. A Nap, mint a jegesedés ellenszere

A szélvédő jegesedésének megelőzésére télen érdemes átgondolni, hogyan is parkoljunk. Ha lehetőségünk van rá, parkoljunk úgy, hogy az autó kelet felé nézzen. A kora reggeli napsugárzás megolvasztja a szélvédőre fagyott párát, és megkönnyíti a jég eltávolítását. Ha szerencsénk van, lehet, hogy egyáltalán nem is kell lekaparni!

Egy másik trükk, hogy az autót orrával egy épület felé állítjuk le. Az épületből kisugárzó hő sokszor szintén elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a pára lefagyását.

  1. Jégmentesítés szélvédőmosó folyadékkal

A téli használatra szánt szélvédőmosó folyadék, kiválóan tisztítja a szélvédőről a fagyot. Töltsünk meg vele egy szórófejes flakont, és tartsuk az autóban. Ha az oldalsó ablakok, vagy a tükrök befagynak, bőségesen fújjuk le a mosófolyadékkal. Fellazítja és részben megolvasztja a jeget, így sokkal könnyebb lesz lekaparni.

Jégoldót házilag is készíthetünk, 1 rész víz és 2 rész izopropil-alkohol összekeverésével.

  1. Ha befagyott az ajtózár

Ha nincs vagy éppen nem működik a távirányító, és befagy a ajtózár, akkor a kézfertőtlenítő is bevethető. Ezek a termékek magas alkoholtartalmúak, és ezért megolvasztják a jeget.

Egy másik hasznos trükk, hogy tartsunk a zsebünkben egy rövid szívószálat, és azzal fújjunk bele a zárba. A meleg lehelet megolvasztja a jeget.

Végső esetben a kocsikulcs végét melegítsük fel (nagyon óvatosan!) öngyújtóval. A forró kulcs eléggé megolvasztja a jeget ahhoz, hogy a zár elforduljon.

  1. Téli vészhelyzeti készlet

A téli élet egyik szomorú igazsága, hogy nem számít, milyen jó sofőr vagy és mennyire fel van készítve a járműved az időjárás viszontagságaira, mindig fennáll a lehetősége annak, hogy útlezárások, baleset vagy egyszerűen csak igazán rossz körülmények miatt elakadsz. Ilyenkor válik szükségessé egy életmentőcsomag az autóban. Meleg ruha, kéz- és lábmelegítő, takaró, zseblámpa, gyertyák (amelyek világítás mellett melegedésre és használhatók), feltöltött telefonakkumulátor, palackozott víz, energiaszeletek vagy keksz – az alapfelszerelésbe ezek feltétlenül kerüljenek bele. Az összecsomagolt táskát tartsuk az autóban, amíg a tavasz el nem jön.

Alapszabály: bárhova is indulunk télen autóval, mindig legyen nálunk annyi plusz meleg holmi, amivel 2-3 órát mínusz fokokban is kibírunk!

(Forrás: https://www.ehow.com/)

Orsi (blogger)