A nővérem unokája hamarosan betölti a két évet. Minden érdekli, mindent kipróbál, mindent tanulmányoz… egyszóval tanulja a körülötte lévő világot. Nagyon izgalmas időszak ez, és az is remek benne, hogy könnyű neki örömet szerezni. Kap egy marék kupakot és hozzá egy keskeny szájú üveget, és hosszú percekig elfoglalja magát azzal, hogy bedobálja a kupakokat az üvegbe. Vagy felfűzze a makarónit egy cipőfűzőre. Esetleg tornyot építsen papirdobozokból. Áldott időszak ez, amikor még bármiből készülhet játék. Vagy akár többféle játék is.

Van Milának egy maréknyi színes fa spatulája. (Zárójelben megjegyezve, a fa alapanyagok például tojásfestékkel is nagyon jól színezhetők.) Szereti rakosgatni őket, miközben mindegyikre lelkesen mondja, hogy “kék”. Közben pedig elég jól szétválogatja színek szerint. A gyermekész fejlődése bonyolult egy folyamat. 😀

Mindenesetre a spatulák hozták egy új játék ötletét. Válogatás és rakosgatás egyben. A színes spatulák megvannak, már csak lerakó kártyákra van szükség. És egy mintaspatulára, a méret miatt.

Mila nagyon számon tartja a dolgait, ezért amikor a nővérem elvett egy spatulát és a táskájába tette, a kislány még sokáig vissza-visszatért az előszobában lévő táskához, és szemrehányóan mutogatott rá a kis ujjaival, “kék”, “kék”, “kék”. Közben “nagyon okosan” bólogatott a kis fejével, amikor megmagyarázták neki, hogy csak kölcsönbe kell a pálcika, és majd visszakapja, azután szemrehányóan ismét a táskára mutatott, “kék”!

A lényeg, hogy megvolt a spatula és megvoltak a fehér kartonlapok. Már csak pár színes filctoll kellett és úgy 15-20 perc, amíg elkészültek a kártyák. Készítsünk egyszerűbb lapokat, amelyeken csak egy-két spatula körvonala látható, és bonyolultabbakat is. Persze, utólag is bármikor bővíthető a készlet.

A többi már csak türelem kérdése. Türelmesen ki kell várni, hogy eljöjjön a kicsi születésnapja, és megkaphassa végre az új játékát. Aztán kezdődhet a mulatság, ahogy a kicsi ujjak nagy igyekezettel próbálják a megfelelő színű spatulákat a megfelelő körvonalba helyezni.

Boldog születésnapot, Mila!

Orsi (blogger)