A húsvéti nagy sütés-főzés, tojásfestés, barkácsolás után hétfőre általában már mindenki kicsit elfárad. És lehet, hogy kicsit sokat is evett a finom tojásos ételekből, a tormás húsvéti sonkából. Hétfőre, vagy a rákövetkező napokra jól jöhet egy egyszerű, de mégis „húsvétias” étel.

Nagyon egyszerű. A szokásos módon kifőzöm a tésztát, és külön felfőzöm a csíkokra vágott spenótleveleket. Mehet bele mángold, sőt, reteklevél is, ha szép friss (kár lenne eldobni). A családi ízlés szerint fűszerezzük. Én szerecsendiót, fokhagymát és sót teszek bele.

Kivajazok egy jénai tálat, ebbe teszem a tésztát, rá a spenótot. Az egészet leöntöm egy pohár tejföllel, amelybe belekevertem két tojást.

Most jön a húsvét: kicsi fészkeket készítek, és ebbe óvatosan beleütök egy-egy tojást. Így kerül a sütőbe, s addig sütöm, amíg a tojások megszilárdulnak.

Látványos, akár vendégváró is lehet, de mégis egyszerű étel. Legyünk kreatívak a konyhában is!

Extra tipp: Ha keménytojásból maradt túl sok a nyakunkon (például, mert locsolkodásból összegyűlt – bár ez manapság már nem olyan jellemző), készítsük el töltött tojásnak a szokott módon, tegyük egy jénaiba, főtt rizs ágyra, szórjuk meg egy kis morzsával, és már mehet is a sütőbe. Gyors és finom főétel.

Jó étvágyat!

Ági (vendégblogger)