A sófestés egy egyszerű technika, amelyhez nem sok mindenre van szükség, viszont hosszú időn át el tudja szórakoztatni a gyerekeket.

A lényeg, hogy ragasztóval mintát rajzolunk, ezt megszórjuk sóval, majd egy kis vízfestékkel megbolondítjuk. Ennyi kell egy mutatós alkotáshoz.

Szükséges alapanyagok:
fehér barkácsragasztó csőrös végű tubusban (pl. Herkules)
finom szemű asztali só
rajzpapír, vagy képeslapnak való kartonpapír
vízfesték

Figyeljünk rá, hogy a papírnak legyen vastagsága, tartása, sima gépíró papír nem alkalmas.

A kartonpapírra rajzoljunk mintákat a csőrös tubusos ragasztóval.

Ha elkészültünk a rajzzal, tegyük a kartont egy nagyobb papírlapra, vagy tálcára, és szórjuk meg bőségesen a finom szemű sóval, hogy a só mindenhol beborítsa a ragasztót.

A sóval megszórt karton élőt ütögessük az alátét éléhez, hogy a felesleges só lehulljon. Ezt persze majd újból felhasználhatjuk a következő képhez.

Most jön a sófestés legszórakoztatóbb része. A vízfestéket oldjuk fel egy kevés vízben, legyen szép élénk szín, de ügyeljünk rá, hogy kellően folyékony is lehet. A festékoldatba mártott ecsetet könnyedén érintsük a sós felületet. Nem kell rányomni, elég hozzáérinteni. Ha elég folyós az oldat, a só azonnal magába szívja a színes vizet.

Rajzolhatunk ismerős tárgyakat, formákat, de készülhetnek akár absztrakt ábrák is, összevissza vonalakkal, mintákkal. A színeket akár össze is futtathatjuk egymással. A kreativitásnak csak a fantáziánk szab határt.

Érdemes kipróbálni a gyerekekkel ezt a technikát, mert olcsó, egyszerű, és nagyon látványos eredményt teremt. Ha elkezdni egyszer az ember, nehéz abbahagyni a „sorozatgyártást”. Születésnapi partira is remek program.

Orsi (blogger)