Gyakran előfordul, hogy egy összejövetelre, vendégségbe, bulira házilag készült tortát akarok vinni, de a szállítást nem könnyű megoldani, mert a kerek tortaforma nem igen fér bele egyetlen táskába sem.

Ezért készült ez a textilből varrt tortaszállító, ami használaton kívül laposan tárolható, mondjuk a terítők között, szükség esetén viszont ügyesen, vízszintesen tudjuk benne szállítani a tortaformát.

Az én tortaszállítóm harmadik előnye az volt, hogy ráadásul még ajándékba készítettem, így mindjárt a házilag gyártott meglepetés feladatot is ellátta. 😀

Megvarrni sem bonyolult, csupa egyenes varrásból áll, így kezdők is nekiállhatnak.

Szükségünk lesz hozzá két darab négyzet alakú vászonra. Ezek lehetnek ugyanabból az anyagból, vagy két, egymáshoz színben, mintában passzoló, különböző anyagból is.

A négyzetek oldalainak méretét a tortaforma átmérője és magasság, 2x számítva(!) adja meg (lásd az alábbi ábrát), ennél kicsit nagyobbat szabjunk, és ne feledjük el hozzáadni a varrás ráhagyást is.

Ezen kívül szükségünk lesz még némi szalagra is, egy az átmérő hosszánál kicsit hosszabb darabra, és két darab, kb. 20 cm szalagra, a fülekhez. Én a füleket a tartó saját anyagából varrtam, (a képen még egy darabban látható), a hosszabb darab pedig, amelynél fogva majd vinni lehet, ripszszalagból készült.

A 20 cm-es füleket, egymással szembeni sarkokba, a képen látható módon ráhelyezem az egyik anyag színére, majd a másik anyagot színével ráfordítva összetűzöm az anyagokat (érdemes a füleknél is megtűzni, hogy varrás közben el ne mozduljon a szalag).

A szélétől kb. fél centire körbevarrom, egy helyen egy kis helyet hagyva, ahol majd kifordítom.

Kifordítás után ellenőrzöm, hogy tényleg kívülre kerültek-e a fülek ( 😀 ), majd körbe letűzöm.

Ezután átlósan ráhelyezem a hosszú szalagot, és a sarkától kicsit beljebb, a két végét, egy kis behajtással, levarrom. Kész is vagyunk!

Tortaszállításhoz a tortaformát elhelyezem a négyzet közepén, majd a hosszú átlós szalagot átfűzöm a két fülön, és teljesen kihúzom. Az így képződő huroknál fogva tudom szállítani a tortaformát.

Tortaforma nélkül batyunak is használható. Már csak a hamuban sült pogácsa és a vándorbot hiányzik hozzá! 😀

Jó szórakozást az elkészítéshez!

Orsi