Benne vagyunk a nyárban, benne vagyunk az utazásokban is, legyen szó bel- vagy külföldi nyaralásról. A hagyományos, megszokott utazási módok mellett – lefoglalok egy szállást, odamegyek és élvezem a strandolás vagy városnézés örömeit – egyre többen keresnek alternatív lehetőségeket, és egyre több helyen kreatív ötletekkel vonzzák a környezetre és/vagy saját pénztárcájukra is jobban odafigyelő turistákat.

Hawaiiban például olyan programokat kínálnak az ott nyaralóknak, amely élményt jelent, és egyben a sziget természeti értékeinek fenntartását is célozza. Kínálatukkal különböző típusú embereknek nyújtanak lehetőséget arra, hogy a nyaralás végén azzal a jóleső érzéssel térhessenek haza, hogy nem csak kikapcsolódtak, feltöltődtek, de a sziget megvédéséért is tettek valamit.

A Hawaii “mālama” szó azt jelenti, hogy vigyázni valamire, gondját viselni valaminek. Ha gondját viseled valaminek, visszaadsz valamit abból, amit kaptál, az azt jelenti, hogy időt szakítasz arra, hogy személyes kapcsolatba kerülj az adott hellyel. Többet tudsz meg róla, jobban kötődsz hozzá, magadénak érzed. Nézzük, milyen ötletekkel álltak elő a hawaiiak, hogy a turizmusban is megvalósítsák a mālama üzenetét.

  1. Strandok tisztán tartása

Természetes a legegyszerűbb módszer, ha nem hagysz szemetet magad után (és ide tartozik a cigarettacsikk is, amely károsítja az állatvilágot.) De tovább is léphetsz, és jelentkezhetsz strandtakarítási akciókra, ami szervezett formában, reggelente zajlik, a különböző strandokon.

Vagy kezd a napot a homokdűnék karbantartásával, ami az invazív növények gyomlálását, a dűne számára hasznos növények telepítését, a kijelölt ösvények karbantartását és sok mást jelenthet.

  1. Faültetés

Változó klímájú világunkban egyre nagyobb szükség van fák, ligetek, erdők telepítésére. A szakemberek által vezetett faültetések során nem csak a természetért teszünk valamit, hanem közben számos érdekességet is megtudhatunk az őshonos növényzetről, a szigeten megtalálható mikro-ökoszisztémáról és a fásításról.

  1. Neveljünk és fogyasszunk helyi ételeket

Részt vehetünk az ősi módszerekkel termesztett tarógyökér ültetvények gondozásában, vagy ha távol áll tőlünk a földművelés, lehetőség van arra is, hogy látogatásunkkal támogassuk a helyi farmereket, akik a farm bemutatás közben megismertetnek a tarógyökér termesztésével és a helyi kultúrával is.

A helyi termelőket támogatjuk azzal is, ha termelői piacokról szerezzük be a zöldséget, gyümölcsöt. A helyi ételek fogyasztása a fenntarthatóság támogatásának egyik legjobb módja.

  1. Válassz olyan szállást, amely maga is a környezettudatosságra törekszik,

helyi farmerektől szerzi be az élelmiszereket, helyi művészek alkotásaival dekorálja a szállodát. Az egyik szálloda “Mālama csomagja” kedvezményt kínál a szállásdíjból, ha a szállóvendég részt vesz valamilyen önkéntes tevékenységben a szigeten. Hawaiin erre számos és sokféle lehetőség van, így bárki találhat az egyéniségének megfelelőt, és ezzel a nyaralását felejthetetlen emlékké teheti.

Bármilyen meglepő, nem az a célom, hogy mindenkit arra csábítsak, azonnal váltson repülőjegyet Hawaiira. 😀 Sokkal inkább bíztatok mindenkit arra, hogy nézzünk körül a saját környezetünkben, és gondoljuk át, milyen ötleteket tudunk mi megvalósítani annak érdekében, hogy a hozzánk érkező turistákat bevonjuk a település, természeti egység védelmébe, karbantartásába.

Nem kell ahhoz turisztikai szakembernek lenni vagy szoba kiadással foglalkozni, hogy a magunkévá tegyük ezt a szemléletet. Tanárként, önkormányzati dolgozóként, kertészeti vagy mezőgazdasági dolgozóként, de akár magán kezdeményezésben is, egyaránt kidolgozhatunk olyan projekteket, amelyek élményt nyújthatnak az odalátogatóknak, és ugyanakkor visszaadnak valamit a helyi értékeknek is.

Orsi (blogger)