Az ecet messze az egyik legjobb háztartási tisztítószer. Különösen sokrétűen használható a mosásban és a ruhák gondozásában. Nézzünk egy csokorra való ötletet.

Forrás

Fehérek fehérítése

Ha fehér ruhát szeretnénk fehérítőszer használata nélkül fehéríteni, egyszerűen adjunk egy csésze 15-20%-os fehér ecetet a mosószerrel együtt a szennyeshez.

Finom ruhák mosása természetes módon

A kényes darabokat, mint például a melltartók és a bugyik, óvatosan kell mosni. Mivel ezek a test érzékeny részeivel is érintkeznek, érdemes természetes összetevőkkel mosni őket, amelyek nem tartalmaznak illatanyagokat és parfümöket. A finom ruhadarabok mosásához tegyük őket egy hálós zsákba, és mosószer helyett 1 csésze ecettel mossuk, meleg vízben, kímélő programon.

Farmer kifakulása ellen

A farmerek idővel kifakulhatnak, de nem kell, hogy kifakuljanak! Ahhoz, hogy a farmerek ne fakuljanak ki, kifordítva tegyük őket a gépbe, állítsuk a mosógépet hideg víz használatra, és hagyjuk, hogy feltöltődjön. Ezután ddjon hozzá 1 csésze 15%-os fehér ecetet, és mossuk normál mosási cikluson. Ne használjunk mosószert. Ha néhány havonta megismételjük ezt az eljárást, az segít megőrizni a farmer eredeti színét.

Színes rruháknak kifakulása ellen

Ahhoz, hogy a színek ne fakuljanak ki a ruháiból, egyszerűen adjunk 1/2 csésze ecetet a hideg mosási ciklushoz a szokásos mosószerrel együtt. Az ecet segít megkötni a színeket.

Statikus elektromosság ellen

Adjunk 1/2 csésze ecetet a mosógép utolsó öblítési ciklusához, ez megakadályozza a statikus elektromosság kialakulását. Egy tiszta teniszlabdát is tehetünk a szárítóba, hogy segítsen a ruhák mozgatásában és gyorsabb száradásában.

Természetes szövetlágyítás

Sok boltban vásárolt szövetlágyítóban olyan illat- és parfümök vannak, amelyek irritálhatják a bőrt, Használjunk inkább 1/2 csésze ecetet a mosógép utolsó öblítési ciklusában, és a ruháink puhák és gyűrődésmentesek lesznek.

Folt-előkezelés

A kemény foltokat előkezeléséhez permetezzünk rá 15%-os fehér ecetet. Majd mossuk ki a ruhát szokásos módon. A ruhák tiszták és foltmentesek lesznek!

Akadályozzuk meg a háziállatok szőrének felhalmozódását

Az ecet segíthet abban, hogy kevesebb szösz és állatszőr ragadjon a ruhánkhoz. Adjunk 1/2 csésze ecetet a mosógép utolsó öblítési ciklusához. Az ecetbevonat hatására a szőrök kevésbé tapadnak a ruhához.

Szüntessük meg a törölközők áporodott szagát

Ha a törölközők vagy más vászonnemű áporodott szagúak, mosószer helyett használjunk inkább 15%-os fehér ecetet. Töltsük meg a mosógépet vízzel a legforróbb fokozaton. Adjunk hozzá 1 csésze ecetet, és mossuk a normál mosási cikluson. Az áporodott szag eltűnik, és a ruhának nem lesz ecetszaga sem.

Tiszta fürdőruhák

A fürdőruhákat óvatosan kell mosni, hogy ne nyúljanak ki, és ne veszítsék el az alakjukat. Tegyük őket egy hálós zsákba, és mosószer helyett 1 csésze ecettel mossuk őket, hideg mosási cikluson. Laposra fektetve hagyjuk megszáradni.

(A bejegyzés a ww.ehow.com ötletei alapján született.)

Orsi (blogger)