Ma van a Kávéivás nemzetközi napja. Ezen a napon káviivás közben gondoljunk mindazokra, akik elhozták a kávét Európába, és megtanítottak bennünket annak élvezetére. Miközben esetleg elkortyolgatunk egy kávét ma este, emeljük (kávés)poharunkat a felfedező ősökre. 😊

Én ugyan nem vagyok nagy kávés, inkább csak ritka alkalmakkor iszom, de azért mindig van egy kis instant kávé a háznál, hogy legyen mivel megkínálni a vendégeket.

Arról nem is beszélve, hogy a kávé másra is jó. Használhatjuk textil- vagy tojásfestésre, de akár ecsettel, papírra is festhetünk vele. Erről egy korábbi cikkemben már írtam. Aki kedvet kap ehhez a médiumhoz, itt nézhet utána: Fessünk kávéval .

Ma, a kávénap tiszteletére, megint nekiültem a kávéfestésnek. Ezúttal könyvjelzők készültek.

Előkészítettem a kávét (azaz kb. egy kávéskanálnyi forró vízben feloldottam a kávéport. Két különböző típusú kávét használtam, mindkettőből kb. ugyanolyan töménységű oldatott készítettem. Kiváncsi voltam, van-e köztük színeltérés. Hát… nem igazán volt. Maradt a hagyományos vízzel hígításos módszer a halványabb árnyalatokhoz, illetve a többször átfestés a sötétebbekhez.

Maszkolószalaggal, amit a festők használnak az ablaküvegre, amikor a keretet festik, elragasztottam egy darab papírt egy keményebb alapra, és négy egyforma csíkra osztottam. Azt tapasztaltam már korábban, hogy így könnyebb megfesteni a könyvjelzőket, stabilabb a papír, mintha előre csíkokra vágtam volna, és a csíkokra festenék.

Stilizált növények készültek. A két leveles száron egymás után festettem a leveleket, ahogy jönnek. A virágoknál először minden második szirmot festettem meg, amelyek nem érnek össze, s csak amikor ez megszáradt, akkor festettem fel a köztes szirmokat is.

A növények szárrészét tollal húztam meg. Akinek van nagyon vékony ecsete, rajzolhatja azzal is.

Közben, véletlenül, ráloccsant a kávé a szélső képre. Nem dobtam ki, inkább ejtettem még egy-két pacát, aztán még meg is spricceltem kávéval. Kezdő festőként ne a tökéletességre törekedjünk,  inkább az érdekességre, újszerűségre.

Ime, az elkészült könyvjelzők.

Jó kávézást, jó festegetést mindenkinek!

Orsi (blogger)