… fogadjuk stílusosan.  
A borongós szürke napokon jól esnek a szemnek az élénk színek, a sárgák, barnák, narancsok.  Szép napsütéses időben ezekben gyönyörködhetünk a természetben járva, érdemes hát az őszi ajtódíszhez is ilyen színeket válogatni.

A fiókokban kotorászva a kezembe akadt egy csomó rafia, így ebből készítettem el az alapot. Kiválasztottam egy marokra való, nagyjából egyforma hosszúságú szálat, felül jó erősen összekötöztem, majd három részre osztva, sima copffonással összefontam. Az alján ismét összekötöttem egy rafiaszállal.

Ha nincs kéznél rafia, ugyanilyen jó szolgálatot tehet a hobby boltokban kapható jutaszalag is, amely a legkülönbözőbb színekben beszerezhető. 

Gondoljuk át, melyek a számunkra fontos őszi motívumok.  Őszi levelek, színes bogyók, szőlő – kinek miről szól az ősz. Én teatasakból hajtogattam papírforgókat, ehhez két harmonizáló színű teatasakból vágtam ki egy-egy kisebb és nagyobb négyzetet, melyeket a csúcsainál bevágtam, és minden második csúcsot a közepéhez hajlítottam. Ragasztóval rögzítettem, és színes fejű gombostűvel erősítettem a fonatomhoz. A gombostűk végét hátul egy laposfogóval visszahajlítottam. (Aki jutaszalagra dolgozik, annak inkább a ragasztópisztoly ajánlom.) A 100 Ft-os boltban találtam helyes kis faleveleket, különféle méretekben és színekben.  Ezeket harmonizáló színű fagolyókkal kombinálva , raffiával kötöztem fel a fonatomra.

Mivel így ez még egy kicsit tompa volt, kerítettem hozzá néhány narancssárgában pompázó, vigyorgó sütőtököt is. Ezeket szintén megvehetjük a hobby-boltban, de ha van otthon megfelelő színű filcünk, vagy más kicsit vastagabb anyagunk, esetleg kartonpapírunk, abból is elkészülhet. Az anyagot kisimítva áztassuk át dekupázs ragasztóval, keményítővel vagy egyszerűen csak tömény cukros vízzel. Így már elég kemény lesz ahhoz, hogy egyenesen megtartsa a formáját. Rajzoljuk meg papírból a tök sablonját, majd ennek alapján vágjuk ki a kívánt mennyiséget a keményített anyagból.

A tetejére került még egy zöld masni is, hiszen az ablakból kinézve még mindig látok zöld leveleket is.

Mire minden levél lehullik, elkészül majd a téli ajtódíszem is.

Orsi (blogger)