Amikor én még gyerek voltam, csak három évente lehetett “nyugatra”, azaz az akkoriban kapitalistaként emlegetett nyugat-európai országokba utazni. Mivel a mi családunkban mindig is jellemző volt a kreatív alkotás, ezért utazásaink során is előszeretettel látogattunk el a nyugati világ fényűző, kreatív alkotókat támogató boltjaiba, ahol hatalmas alapterületen, olykor több emeleten terítve csodálhattuk az alapanyagok és félkész termékek sokaságát. Emlékszem, milyen jól szórakoztunk rajta, hogy ott még az üres dióhéjat is boltban veszik az emberek. Mi persze ritkán vásároltunk, mert számunkra nem volt egy olcsó szórakozás, és amúgy sem tudta az ember, hogy mit is válasszon ebből az óriási kincsestárból. 

Azóta már itthon is megjelentek ezeknek a boltoknak a rokonai, és aki akarja, már nálunk is beszerezhet a boltból szinte mindent. De valóban szükséges rögtön a szakboltba szaladni? Érdemes gondolkodni előbb, hiszen számtalan lelőhelyet találhatunk még, ha figyelmesen körülnézünk.

Ime, néhány ötlet blogunk olvasóitól.

„Sokan készítenek könyvszobrokat, vagy például papír fonassál készült alkotásokat, amihez régi, már használaton kívüli könyvekre, újságokra van szükség. Van egy csoport a Facebookon, Budapest minden ingyen. Ott sokszor tesznek fel hagyatékból megmaradó könyveket, folyóiratokat.

És, ha már papír, ne feledkezzünk el a teatasakokról sem. Ingyen van, és számtalan gyönyörű dolgot készíthetünk belőlük.” (Linda)

„Amikor kitaláltam, hogy kipróbálom a mozaikozást, építőanyag kereskedésből hoztam el egy raklap maradék csempét. Tényleg 1-2 db volt mindegyikből, de mozaikozáshoz tökéletes volt. Lehet az összetört csempékre is rákérdezni, bizonyosan nem bánják, ha elhozunk belőle egy szakajtónyit. (Igaz, azóta is várja a mozaik, hogy kiszabaduljon belőle. 😀 )” (Marianna)

„Ha van egy szabászat, varroda a közelben, kérhetünk az anyagmaradékokból, vagy felhasználatlan, hányódó kellékekből, gombokból, szalagdarabkákból. Egy doboz vagy képkeret diszitéséhez, babaruha varráshoz, egyszerűbb patchwork munkához nem kell sok.” (Orsi)

„Nyomdákban, vágással is foglalkozó papírboltokban kérhetünk hulladék papírcsíkokat, maradékok, félrenyomott papírokat. Amikor belevetettem magam a papír szívek készítésébe, a közeli Diego bolt bizonyult aranybányának. Örömmel nekem adták a már aktualitását vesztett tapéta mintakönyveiket, én meg remek szín- és mintakombinációkat alkottam belőlük.” (Ági)

Élelmiszerboltokban elkérhetjük a papír gurigákat, amelyekről lefogyott a nylonzacskó a pékáru vagy zöldség részlegen. Fatelepen, asztalosnál biztosan hozzájuthatunk egy kis hulladékfához. Ha szólunk a helyi boltosnak, hogy ne tépje szét a dobozokat, amikor kirakja az árut, máris megvan a dobozváros vagy lovagvár alapanyaga.

És persze ne feledkezzünk meg a zsibvásárokról, bolhapiacokról sem. Ha nem is ingyen, de – ha szemfülesek vagyunk – olykor egészen olcsón is hozzájuthatunk olyan dolgokhoz, amelyeket más esetleg kidobásra ítélt tárgynak tekint, számunkra azonban értékes alapanyag, vagy átalakításra érdemes tárgy lehet.

 Érdemes nyitott szemmel és találékony, leleményes gondolkodással járni a világot. Nem csak a pénztárcánkat kímélhetjük, de alkotásaink igy még egyedibbé válnak.

Jó ötletelést kívánok,

Orsi (blogger)