Előfordul, hogy személyesebb ajándék helyett inkább pénzt szeretnénk ajándékozni valakinek. Ha nem tudjuk pontosan, minek is örülne valaki, vagy pont ellenkezőleg, ha nagyon is tudjuk, hogy mit szeretne, mire gyűjtögeti a pénzt.

Semmi rossz nincs a pénzajándékban, főleg, ha stílusosan és ötletesen adjuk át. Korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogy készíthetünk pénzből memóriajátékot vagy képeslapot.

Ma egy speciális érettségi vagy diploma ünneplő pénzajándékot mutatunk be. Ami különösen jó benne, hogy villámgyorsan elkészíthető. Nem kell hozzá más, csak egy befőttesüveg, fekete kartonpapír, arany szalag, olló és ragasztó.

Mérjük meg a befőttesüveg szájának kerületét, és vágjunk ki fekete kartonból egy ennél kicsit hosszabb csíkot. A csík szélessége fogja adni a jellegzetes, amerikai diplomaosztó sapka oldalrészét. Ehhez jön még egy 1,5-2 cm-es ráhagyás, ami a felső rész ráragasztásához kell.

Hajtsuk be a ráhagyást, cakkozzuk be, majd ragasszuk össze a csík két végét, hogy egy akkora kört kapjunk, ami pont ráfér az üveg szájára. (A cakkozásra azért van szükség, hogy a körbehajtott csíkra szépen rásimuljon majd a teteje.)

A sapka teteje egy megfelelő méretű négyzet. Erre ragasztjuk rá a karimát, a behajtogatott cakkok segítségével. Már csak az arany (vagy simán sárga) szalag és bojt elhelyezése van hátra, és készen is vagyunk.

Tekerjük fel a papírpénzeket, kössük meg egy zsinórral, ha nagyon precízek akarunk lenni, és állítgassuk bele a tekercseket a befőttesüvegre. Végül rákerül az üvegre a sapka – és készen is vagyunk.

Gratulálunk minden sikeresen érettségizőnek és diplomavédőnek!

Orsi és Mariann (ötletgazda és fotós)