Forrás

Alkalmanként egy-egy pizsamaparti igazán jó mulatság a gyerekeknek. A kicsiknél ráadásul az első pizsamaparti, majd a továbbiak, a szülői hátországtól távol való alvás, segíti a függetlenedés kialakulását, a szociális készséges fejlődését, és jó esetben egészen mély barátságok kialakulásához is vezethet. Persze, ha nem csak egy hirtelen ötlet alapján történő, legjobb-barátnős ott-alvós éjszakáról van szó, akkor nem árt néhány dolgot alaposan átgondolni. Összeszedtem néhány tippet, amelyet érdemes figyelembe venni, legyen bár szó arról, hogy mit tegyünk, vagy hogy mit ne.

NE TEDD: Ne félj nemet mondani

Ha a Te gyerekedet hívják meg ott-alvós partira, esetleg éppen egy látogatás végén hangzik fel a könyörgés, hogy “hadd maradjak éjszakára!”, gondold át, hogy elég érett-e már rá a gyereked arra, hogy a megszokott ágya és rutinjai nélkül is végigaludja az éjszakát. Ha nem, könnyen lehet, hogy legmélyebb álmodból ébreszt fel a telefonhívás, hogy gyere és vidd haza a gyereket.

Azt is tartsd észben, hogy egy pizsamaparti esetleg veszélyes is lehet a gyereked számára. Még ha jól ismered is a szülőket, nem biztos, hogy tudod, mi zajlik otthon, a zárt ajtók mögött. Hallgass az ösztöneidre! Ha rossz érzésed van, ne hagyd egyedül a gyerekedet valaki másnál.

Még mindig ott van a lehetőség, hogy otthon, családi alapon rendezzetek pizsamapartit, kakaóval, párnacsatával, földön, matracon alvással…

TEDD: Ha Te tartasz pizsamapartit, csak kevés gyereket hívj meg egyszerre – és gyűjtsd be a szülők telefonszámát!

Kis, 6-7 éves gyerekeknél 2-3 gyereknél ne legyen több. Ilyen korban a gyerekek még teljes figyelmet igényelnek, és nem biztos, hogy az igényeik és lefekvési rutinjuk megegyezik a Te gyerekeidével. Állj készen a váratlan kérések teljesítésére.

NE TEDD: Ne tarts pizsamapartit iskolanapon

A legjobb a szombat éjszaka. Pénteken amúgy is fáradtak az iskolától és a délutáni foglalkozásoktól. A nyári vakáció idején pedig a dolgozó szülők számára lehet nehézség egy plusz éjszakai program és a másnap, az esetleges nem alvás miatt.

TEDD: Készíts egy szellemes meghívót

Például egy párnahuzatra írva. Ird rá a parti kezdetének a dátumot, és azt is, mikorra várod másnap reggel a szülőket, hogy begyűjtsék a csemetéiket. Gondolj bele, milyen amikor egy csapat kialvatlan gyerek nyüglődik a ház körül.

TEDD: Ha van ötleted és energiád, szervezz egy tematikus partit

Szafariparti, tündérmese parti vagy bármi más, ami éppen trendi a gyerekek körében. Ha megvan a parti témája, a decoráción túl az ennivaló és a programok is ehhez igazodhatnak. (Lásd itt, itt és itt.)

TEDD: Tervezd meg a vacsorát

Legyen tápláló és laktató, hogy elkerülhesd az alvás idővel egyszerre jelentkező “Éhes vagyok!” taktikákat. A langalló vagy pizza otthon is elkészíthető, és még a gyerekeket is bevonhatjuk a készítésbe (pizza-parti). De egy nagy tál spagetti is jó szolgálatot tehet.

NE TEDD: Ne halmozd a cukros édességeket

A sok cukor felpörgeti a gyerekeket, amire igazán nincs szükség egy ilyen, amúgy is már izgalmas helyzetben. Kínálj gyümölcssalátát, fogpiszkálóra szúrt gyümölcsfalatokat, magkeveréket.

(Érdeklőd meg a vendégek szüleitől, hogy van-e a gyereküknek ételallergiája vagy speciális ételigénye!)

TEDD: Válassz ki egy megfelelő filmet

A pizsamaparti legyen egyben mozi parti is. Ennek az is az előnye, hogy kitölti az est nagy részét, és másfél órányi nyugalmat biztosít a vendéglátó szülőknek! Csak olyan filmet válasz, amit már ismersz, nehogy a partin derüljön ki, hogy olyan jelenetek vannak benne, ami elveid szerint nem gyerekbarát. Kérdezd meg a gyerekeidet is, és lehetőség szerint az ő választásuk legyen a nyerő. A lényeg, hogy a választás még a vendégek megérkezése előtt megtörténjen, hogy elkerülhető legyen a későbbi időveszteség és esetleges viták.

TEDD: Készülj fel játékötletekkel és szórakoztatási lehetőségekkel

Olyan dolgokat is választhatsz, amit amúgy nem szoktatok csinálni. Barátság karkötő készítése, gombfocizás (“Amikor a szüleitek gyerekek voltak” parti!), saját video készítése valamiről. Ezt aztán a nagy film előtt, előzetesnek le is játszhatjátok.

Vagy tartsatok zseblámpás kincskeresést, persze szigorúan házon (vagy kerten) belül. Az előre eldugott kincset (csoki falatokat, kis adag gumicukrot) különböző rejtvények megoldása segítségével találhatják meg.

A zseblámpákkal aztán árnyjátékozni is lehet, vagy árnyképeket rajzolni egymásról egy kifeszített papírra.

Lányoknál mindig beválik az öltözködés. Készíts elő sálakat, bizsukat, hajcsatokat, gyerek make-up készletet – és egy fotófalat, ahol kedvükre gyárthatják a modell fotókat magukról.

Néhány extra ötlet

A partira való bevásárlásnál ne csak a rágcsákra és italokra gondolj, de extra adag WC-papírra, szalvétára, szappanra, hiány esetére tartalék fogkefére is. Légy felkészült!

Fogadjátok a kis vendégeket köszöntő ajándékkal. Apró plüssfigurák, amik később az elalvásnál is segíthetnek. Sötétben világító tárgyak, fényrudak…

Az est fénypontja… az elalvás

A mozgalmas este után jöhet az alvás. Ha kérnek, adj nekik még egy pohár tejet vagy kakaót – de ne felejts el utána mindenkit elküldeni a WC-re!

Legyen kéznél megfelelő mennyiségű paplan és párna, kényelmes ágyak vagy matracok a földön.

Forrás

Villanyoltás után még legalább egy óráig áll készenlétben, és figyelj, hogy mi folyik odabent, a gyerekszobában. És persze készülj fel lélekben arra, hogy az éjszaka közepén bármikor felébreszthetnek valamilyen extra kívánsággal.

Másnap reggel…

Készíts svédasztalos reggelit, palacsintát, müzlit, gyómölcslevest, tejet, friss gyümölcsöt. Amíg a gyerekek feltöltik az energiatankjaikat, (jó esetben) megérkeznek értük a szüleik is. És miután az utolsó vendéget is elintegettétek … jöhet egy jól megérdemelt szunyókálás! 😀

Jó mulatást a pizsamapartin!

Orsi (blogger)

#KHCS, #KHCSblog,#pizsamaparti