Minden év júliusának 3. vasárnapja nemzeti fagylalt-nap – az Egyesült Államokban.

De ha már úgyis lelkesen átvettük a Valentin-napot, meg a Halloweent, miért ne ünnepelhetnénk meg a fagylaltot is? (A szívemhez amúgy is sokkal közelebb áll, mint a csontvázak és szellemek. 😀 )

Szinte mindenki egyetért abban, hogy a fagylalt az egyik legfinomabb desszert a világon. Lehet tejszínes vagy gyümölcsös, csokis vagy akár alkoholos is. Napjainkban meg már amúgy sem szab határt neki semmi. Láttam én már kapros, petrezselymes, chilis fagylaltot is – de azért, ha meg is kóstolom őket, hű maradok a hagyományos ízekhez, a karamellhez, puncshoz, csokihoz (na jó, egy kis menta nyugodtan jöhet bele).

A Nemzeti Fagylalt-napot Reagan elnök vezette be, 1984-ben. De a fagylalt története sokkal messzebbre nyúlik vissza. Történészek szerint az Óperzsa Birodalomban készítették előszőr, úgy Krisztus előtt 500 évvel. Különböző ízeket kevertek össze jeges hóval (amit a hegyekből szállítottak erre a célra), hűsítőnek a forró nyári napokra. A jeget gyümölccsel, sáfránnyal és számos más ízzel keverték. És a jeges édesség népszerűsége azóta is töretlen. (Perzsiában ma a Bastani Sonnati a legnépszerűbb fagylalt. Pisztáciából, vaníliából, sáfrányból, rózsavízből, cukorból, tojásból és tejből készül. Állítólag igazi csemege!)

A fagylalt a 19. – 20. században vált igazi tömegtermékké, amikor tölcsérben kezdték el árulni, és az arisztokrácia asztaláról kikerült az utcára, a köznép körébe. Azóta is esszük tölcsérben, pohárban, szendvicsként vagy fagylalttorta formájában… Megjelentek a jégkrémek, a shake-ek, a frappék. Az ízek változatosságának pedig csak a cukrászok fantáziája szab határt. 

Talán nem számít reklámnak, ha megemlítem, hogy az idei Gelato Festival World Ranking 2024-es világranglistáján egy magyar cukrászmester, Fazekas Ádám lett a világ legjobb fagylaltkészítő mestere. (Már ott szerepel a listámon, hogy beugrom a Csömöri úti cukrászdájukba, egy kis „tesztelésre”. 😀 )

Ne feledjük tehát, jövő vasárnap Fagylalt-nap van. Egy okkal több, hogy bűntudat nélkül belevessük magunkat a jeges édesség élvezetébe. Elmehetünk a kedvenc cukrászdánkba, vagy felfedezhetünk egy újat. De készíthetünk fagyit otthon is. Vannak jó alapreceptek az interneten, amelyeket aztán kedvünk szerint variálhatunk.

És persze vannak különböző módszerek is. Megvan az a Peppa malac epizód, ahol az egész család rázza a zacskót az alapanyagokkal, és pillanatok alatt remek fagyit kapnak? Na, ez volt az a módszer, ami nekem egyáltalán nem sikerült. (A tapasztalataimat itt olvashatod.  )

Tökéletes siker viszont, főleg gyerekek körében, a színtiszta gyümölcsből készült fagyim. Érett, puha gyümölcsöt – őszibarackot, mangót, epret, málnát – villával pépesítek, és már mehet is a jégkrém formákba (vagy joghurtos pohárba). Ha szükséges, lehet egy kis mézet hozzáadni, de a legtöbb érett gyümölcs magában is kellően édes.

Érdemes elolvasni a témában írt korábbi cikkünket is, ahol szintén találhattok jó ötleteket, ízkombinációkat, tálalási módokat.

És ha már tálalásról beszélünk. Emlékeztem még, hogyan kell jégtálat készíteni?

Fagylalttal megtöltve igazi dísze lehet egy ünnepi asztalnak.

Búcsúzóul pedig álljon itt egy igazi, felnőtteknek szóló jeges nyári édesség, a sárgadinnye frozé receptje.

Hozzávalók

1 közepes sárgadinnye, kockára vágva, lefagyasztva
1 lime leve
0-4 evőkanál méz, a dinnye és bor édességétől függően
750 ml rosé bor
menta, a tálaláshoz

Elkészítés
A hozzávalókat egy erős turmixgépbe töltjük, és addig turmixoljuk, amig teljesen krémes állagú lesz.
Poharakba töltve mentalevéllel díszítjük, és nagy lyukú szívószállal tálaljuk.

Kellemes fagyizást kívánok mindenkinek! Ha vannak jó fagylaltötleteitek, osszátok meg velünk!

Orsi (blogger)