Fotó: Jacek Dylag
Képletesen szólva, még a csapból is az folyik, hogy igyunk többet és még többet. Ilyenkor nyáron, a kánikulában pedig különösen fontos, hogy hidratáljuk magunkat. A legjobb erre persze a csapvíz, de ha már nehezen csúszik, bolondítsuk meg egy kis ízzel.
A legegyszerűbb módszer erre, ha a kovászos (vagy csemege) uborka megmaradt levét keverjük bele az ivóvízbe. Nekem a kedvenc italom. Hűsít, enyhíti a szomjamat, szeretem az ízét. A régi nyarakra emlékeztet, amikor az esti kosárlabdázások szüneteiben jártunk rá egyik barátunk nagypapájának a kovászosuborkájára – és főleg a levére. Szegény csak győzte készíteni nekünk.
Egy kis fantáziával és némi gyümölccsel viszont számtalan szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető vitamin vizet készíthetünk, amelyek akár egy társasági este üdítő színfoltjai is lehetnek. A vitamin víz frissít, nyárias és öröm ránézni. Ráadásul vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
Tulajdonképpen nincs is receptje. Izlés szerint szinte bármilyen gyümölcsöt vagy gyümölcskeveréket beletehetünk egy kancsó vízbe, és már akár 15-20 perc múlva is élvezhetjük a könnyű, lágy ízt. Egy kis friss mentával, rozmaringgal, citrom- vagy limehéjjal még különlegesebb ízeket varázsolhatunk.
Néhány tanács:
Minél tovább ázik a gyümölcs, annál erősebb lesz az ízhatás. Elkészítés után már akár 15 perccel is fogyaszthatjuk, ennyi idő alatt a hűtőben már kellemesen le is hűl, de ha van időnk, érdemesebb legalább fél-egy óráig hagyni összeérni az ízeket.
A gyümölcsöket többször is felhasználhatjuk, akár háromszor, négyszer is utántölthetjük a korsót a nap folyamán, ha elfogyott az italunk. Az íze folyamatosan gyengül ugyan, de még mindig finom marad. Ha többször felhasználjuk a gyümölcsöt, a végén mehet a komposztra. De ha mindjárt az első alkalommal a vízzel együtt a gyümölcsöt is kitöltjük a poharakba, akkor kellemes csemege.
Bár a friss gyümölcsből készült vitamin víz akár 36 óráig is élvezhető, a legfinomabb, ha még aznap elfogyasztjuk. Ha citrushéjat is tettünk a vízbe, ne várjunk vele négy óránál tovább, mert megkeseredik a víz.
Ha csak magunknak készítjük a vitaminos vizet, használhatunk hozzá egy 7 decis befőttes üveget is, amiből szívószállal kényelmesen fogyaszthatjuk az italt. Ha elfogyott, feltöltjük vízzel, beledobunk néhány jégkockát, és már kész is a következő adag.
Extra tipp: aki szereti, akár szénsavas vízzel is készítheti. A gyöngyöző víz és a gyümölcsök együttese szép látvány egy terített asztalon.
Fotó: Szabó Henrietta
Ötletadónak felsorolok néhány ízkombinációt. Ugyanakkor mindenkit arra bátorítok, hogy kísérletezzen, és találja ki a saját kedvenc ízeit.
Grapefruit és rozmaring – bár furcsának hangzik, érdemes kipróbálni. Mindenképpen alaposan mossuk meg a gyümölcs héját, mielőtt felszeletelnénk.
Citrom és lime – a klasszikus kombináció. És a leginkább frissítő hatású.
Eper, kiwi és lime – igazi ízbomba, ráadásul látványnak is nagyon mutatós.
Görögdinnye és bazsalikom – ügyeljünk rá, hogy csak friss és igazán édes görögdinnyét használjunk hozzá, hogy a legjobb ízt kapjuk. Kipróbálhatjuk sárgadinnyével is.
Málna és menta – egy kicsit több áztatási időt igényel, mint a többi gyümölcs, de az eredmény igazán frissítő hatású.
Ananász és kókusz – friss ananászból és friss kókuszból készítve igazi trópusi érzést kínál. Egy piña colada íze, másnaposság nélkül!
Narancs és áfonya – ha valaki olyan szerencsés, hogy igazi, vad áfonyát tud használni hozzá, ne mulassza el az alkalmat. Ne feledjük azonban, hogy az áfonya legalább 30 perc áztatási időt igényel, hogy kiadja az ízeit.
Uborka és menta – a másik nagy klasszikus. Kánikulában, párás melegben a legjobb választás. Vékonyan hámozzuk meg az uborkát, mielőtt felszeleteljük.
Fotó: Harrach Orsolya
Én legutóbb eper, áfonya, grapefruit kombinációt készítettem. Fél literes PET-palackokba ügyeskedtem bele a gyümölcsöt (nem volt egyszerű!), aztán vizzel való feltöltés után betettem a fagyasztóba egy időre. Így, mire elindultam rajzolni a Kertvárosi kilátóhoz, tökéleset hűsítő, hidratáló italom volt.
Te milyen ízkombinációt ajánlanál nekünk?
Orsi (blogger)
Hagyj üzenetet