Január utolsó hétfője a Buborékfólia napja. Ami azt jelenti, hogy ezen a napon egy külön indokunk is van rá, hogy buborékokat pattogtassunk! (Már ha szükség van külön indokra. Én legalábbis bármikor nekiállok, ha a kezembe kerül egy kis fólia.)

Persze, aki 1957-ben kitalálta, annak még nem ez a terápiás hatás járt az eszében. Érdekes módon, nem is a csomagolás. A két zuhanyfüggöny levegősen történő összeragasztásával készült terméket tapétának tervezték – de nem volt kapós az ötlet.

Ezután üvegházak szigetelésére kínálták, de – érdekes módon – nagyrészt ez is sikertelen volt. Végül rátaláltak az igazi szerepére, és az első vevőik egyike mindjárt az IBM volt.

A buborékfólia elindult hódító útjára a csomagolás terén. Sajnos, azonban nem-lebomló műanyagból készül, ezért nem környezetbarát termék. Ráadásul az előállítása jelentős mennyiségű energiát és erőforrást igényel, aminek jelentős az üvegházhatása. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk az újrahasznosításával.

A Bubble Wrap ® minden évben meghirdeti az Ifjú feltalálók versenyt, melyre a buborékfólia csomagolástól eltérő használatának új ötleteit várják. De még verseny sem kell ahhoz, hogy számtalan remek ötletet találjunk a házhoz került buborékfóliák második életére. Most mi is bemutatunk néhány ötletet.

Mire használható a buborékfólia?

  1. Elsősorban, természetesen törékeny tárgyak vagy sérülékeny postai küldemények csomagolására. Költözésnél ideális! (Micsoda meglepetés, ugye? 😀 )
  2. Hűtőszekrény tisztán tartására – Takarjuk le a hűtő polcait buborékfóliával. A fólia védi és tisztán tartja a polcokat, de ami még fontosabb, a zöldséget, gyümölcsöt, tojást is védi az ütődéstől, és ezáltal a megromlástól.
  3. Hűtőtáska házilag – Bármilyen normál textil bevásárló táskából könnyen szigetelt táskát készíthetünk, amiben a hűtött áruk hidegen, az elvitelre vásárolt étel pedig melegen marad. Egyszerűen csak keressünk egy megfelelő méretű fóliát, és béleljük ki vele a táskánkat.
  4. Háttámasz – Hosszabb távon kényelmetlen az autóülés vagy az íróasztali szék? Tegyünk néhány réteg buborékfóliát egy zacskóba, táskába, párnahuzatba, és akasszuk fel a háttámlára.
  5. Hajcsavaró – Vágjunk kis négyzeteket a fóliából, tekerjük fel és máris kész a puha, de hatékony hajcsavaról. Mielőtt feltekerjük a hajunkat, érdemes pizsamát venni, mert a fóliás fejünk nehezen megy át a nyakkivágáson! 😀
  6. Szélvédő jegesedése ellen – Éjszakára simítsunk a szélvédőre egy méretre vágott fóliát. Megakadályozza a jegesedést.
  7. Habos pite dekorálása – Ha a pitetésztával kibélelt tortaformát puding és felvert, cukrozott tojásfehérje keverékével töltjük meg, és néhány órára hűtőbe tesszük, könnyű és légies süteményt kapunk. Az ilyen süteményeket hívják angolul chiffon pie-nak. Extra dekorációként simítsuk rá az alaposan megmosott buborékfóliát a még kenhető töltelék tetejére, és úgy hagyjuk megszilárdulni a hűtőben. Óvatosan vegyük le a fóliát. Méhsejtszerű mintázatot kapunk, amit kitölthetünk méz és baracklekvár leszűrt keverékével.

Forrás: Ecabonline

 

  1. Csokoládédísz tortára – Mossuk meg a buborékfóliát, majd öntsük le olvasztott csokoládéval. Egyenletesen simítsuk el a csokoládét a fólliák, majd hagyjuk szobahőmérsékleten megdermedni. Fordítsuk meg, és óvatosan távolítsuk el a fóliát a csokoládéról.
  2. Üvegnyitás – Ha nem tudunk megbirkózni egy üveg fedeléve, tekerjük körbe buborékfóliával, és úgy csavarjuk le. Nagy eséllyel sikerrel járunk ezzel a módszerrel.
  3. „Bélelt” ruhafogas – Ha a ruhafogasokat, párszor körbetekerjük buborékfóliával, szélesebb vállfát kapunk, a kényesebb vagy nehezebb ruhadarabok megfelelő tárolásához.
    Hasonlóképpen, ha a nadrágakasztó rúdját párszor körbetekerjük fóliával, vastagabb felülelet kapunk, amelyen szebben kifekszik a nadrág. Figyeljünk rá, hogy a fólia sima fele legyen kifelé!
  4. Ha a kényesebb tányérok, teflon edények, vagy könnyen egymásba szoruló kompótostálak közé egy-egy fóliadarabot teszünk, jól véd a karcolódás, összeszorulás ellen.
  5. Stresszoldás – Na, ezt nem kell részletezni. Egyszerűen csak fogjuk a fóliát és pattintgassuk a buborékokat. Kisgyerekeknek remek készségfejlesztő gyakorlat. Amikor először mutattam a 2 éves kisunokámnak, 20 percen át nyomkodta a buborékokat, mielőtt beleunt volna.
  6. Visszaszámlálós naptár – Akár a vakáció előtti utolsó hetekről van szó, akár adventi naptárról, vagy arról, hogy hány nap még, amíg elutazunk Nagyihoz, a buborékfóliából könnyen készíthetünk visszaszámlálós naptárt. A legegyszerűbb, ha pontosan a megfelelő számú buborékot vágunk körbe és ragasztunk fel egy kartonlapra. Már csak az a „feladat”, hogy minden nap kipukkasszunk egyet.

Forrás: Mészáros Judit

  1. Barkácsolás gyerekekkel – Készítsünk a fóliából bárányos faliképet. A kivágott testet fehér akrilfestékkel megfestjük, majd lábbal, fejjel kiegészítve ráragasztjuk egy papírra. Végül jöhetnek a szemek. Egy esős napon, amikor nem lehet kimenni a szabadba, akár egy egész nyájat is készíthetünk együtt.

Forrás: Crafty Morning

  1. Nyomdázás – Különböző formákat vágunk ki a buborékfóliából, befestjük a buborékok felületét, és óvatosan rásimítjuk papírra, textilre (akár a gyerekszoba falára is, ha újítani akarunk a dekoráción 😀 ). Ha papírra nyomtatunk, érdemes vízfestéket használni, ami lemosható, így a nyomdánk akár többször is felhasználható. Ha pólóra, táskára nyomtatunk, használjunk hőre rögzülő textilfestéket.
    Kicsiknek felragaszthatjuk a fóliát egy hengerre. A hengert aztán először egy tálcán elterített festékben hengergetik meg, majd a papíron vagy textilen. Az így díszített textilből aztán varrhatunk egy edényfogót, és mindjárt megvan Nagymamának egy közösen készített ajándék.
  2. Feszültség levezetése – Fogjunk egy darab fóliát, tekerjük fel, majd fogjuk meg a két végét, és kezdjük el tekerni az ellenkező irányba – mintha ruhát csavarnánk. Adjuk bele a teljes erőnket, dühünket, felgyülemlett energiánkat, addig tekerjük, amíg az utolsó pukkanás is elhangzik!

+1 Vadriasztó – Akinek erdő közelében van a kertje, és gyakran látogatják őzek, szarvasok, az kipróbálhatja, hogy az állatok útvonalán kiterít néhány buborékfóliát, és letakarja egy kis fűvel, levéllel. Amikor az állatok patája alatt elkezdenek pattogni a buborékok, nagy eséllyel megriadnak, és inkább másfelé veszik az irányt. 😀

Buborékfóliát csomagolási melléktermékként, de akár borítékok belsejében is találhatunk. Ne dobjuk ki, gyűjtsük és hasznosítsuk!

Orsi (blogger)

#BubbleWrapDay #NationalBubbleWrapDay #Buborékosfólia # Buborékfólia