Minden évben, április 8-án az Állatkert-barátok napját ünnepeljük. Igen, vannak emberek, akik kifejezetten rajonganak az állatkertekért. Én például bárhol járok itthon és a nagyvilágban, mindig ellátogatok a helyi állatkertekbe. Nem csak az állatok érdekesek, de az állatkertek maguk is mindig mások. Más módon mutatják be az állatokat, más információkat osztanak meg, különböző lehetőségeket kínálnak arra, hogy szinte testközelben találkozzunk akár egy oroszlánnal is.

És mindig történik valami terven kívüli is. A párizsi állatkertben egy kora reggeli látogatáson sikerült elcsípnem a pillanatot, amikor a bébi feketepárduc átszuszakolta magát a rácsok között és a látogatótérbe pottyant. Ott aztán elhátrált a falig, és mérgesen fújt a hajnali látogatókra, amíg végül megjelent a gondozója, nyakon csípte, és visszavitte az anyukájához.

A pécsi állatkertben meg a gondozó és az egyik fóka közti párbeszéd mosolyogtatott meg. A gondozó egy dobozzal a kezében ment el a medence mellett, és a fóka egyből reménykedve odaúszott hozzá, hátha kap valami finom falatot. A gondozó megvakarta a fóka fejét, aztán fejcsóválva mondta: Benő, hát nem látod, hogy ez csak egy doboz, és nem a halas vödröd?

Ha már a pécsi állatkertet említettem, Te tudod, hogy állatkert van Magyarországon? Állatkert, vadaspark, állatpark… Tippelj –a válaszért pedig olvass a cikk végéig. 😀

A állatkertek története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Hierakonpolisban, Felső-Egyiptom egykori fővárosában bukkantak rá a régészek az 5000 éves leletekre.  A modern stílusú állatkertek közül az első 1752-ben jött létre, I. Ferenc cszászár parancsára, Bécsben.  Az állatkertet csak a császári család tagjainak szánták, de 13 év után megnyitották a nagyközönség számára is. A következő állatkert 1775-ben Madridban, majd 1795-ben Párizsban nyílt meg, immáron a nagyközönség, az egyszerű emberek számára.

Érdekes fejlődési vonal, hogy míg kezdetben ezek az állatkertek a hatalom és a fenség demonstrációjaként indultak, később egy ország gazdagságának szimbolumává váltak,  mára pedig a kihalófélben lévő állatok egyik utolsó mentsvárai. Számos állatkert tartja fontos küldetésének, hogy a veszélyeztetett fajok mentésével, szaporításával, eredeti élőhelyükre történő esetleges visszatelepítésével foglalkozzon.

Az állatkertek megérdemlik az ünneplést. Nem csak április 8-án, de egész évben. Ha tehetjük, látogassunk el egy-egy állatkertbe, vadasparkba akár gyerekekkel, akár barátokkal, idős rokonokkal. És ha segíteni szeretnénk, érdeklődjünk, hogy van-e lehetőség önkéntes munkára. A legtöbb állatkertet nem veti fel a pénz, és örülnek az önkénteseknek, mi pedig ezáltal közelebb kerülhetünk az állatokhoz és az állatkertek titkaihoz.

Egy másik jó ötlet a segítésre, ha adománygyűjtést, jótékonysági vásárt szervezünk. Akár iskolai szinten, akár egy nagyobb közösségben – a kreatív alkotások eladásából befolyt összegek, legyenek azok kicsit vagy nagyok, mindenképpen segítséget nyújtanak. Még izgalmasabb lehet a vásár, ha kifejezetten tematikusnak van meghirdetve. Minden, ami állatokról szól! A festett kavicstól és horgolt állatfiguráktól kezdve a képeslap vagy poszter méretű amatőr állatfotókon át a nagyítóból, füzetből, tollból, határozókönyvek listájából és egy (állatmintás) tarisznyából álló természetbúvár készletig bármi belefér. Csak egy kis fantázia, némi kézügyesség és sok-sok alkotómunka kérdése az egész.

Ha nincs időnk vagy elszántságunk ekkora szervezőmunkába belefogni, akkor készíthetünk állatkertet otthon, a gyerekeinkkel, vagy a szülinapi parti keretében. Összegyűjthetjük a mindenfele kallódó plüss állatokat, rajzolhatunk, készíthetünk állatokat gyúrmából, LEGO-ból, varrhatunk ujjbábukat. A közös alkotás és játék egyben remek alkalom arra is, hogy az állatokról, a természetről és a környezet védelméről beszélgessünk.

És akkor lássuk a (nem teljesen pontos) választ a cikk elején feltett kérdésre, Hány állatkert, vadaspark és hasonló hely van Magyarországon? Gyors kutatás alapján 10 klasszikus állatkertet, 19 vadasparkot és további 26 állatbemutató-helyet találtam, a Camponában lévő Tropicariumtól kezdve a Peteshalmi Vidraparkon és a Rákóczifalvai Madárparkon át a Teknős Parkig és sok-sok állatsimogatóig. Ezek listája itt található.

A legismertebb állatkertek egy térképen is megtekinthetők

És azt se feledd, hogy idén augusztus 30-án lesz az Állatkertek Éjszakája. Van valami varázsa, amikor az ember sötétben bolyong egy állatokkal teli területen! Te már próbáltad?

Orsi (blogger)