Közeledik a húsvét, lehet, hogy már készülnek is a tavaszi dekorációk odahaza. Mi is megosztjuk egyik olvasónk, Fenyves Linda, alkotását, hátha valaki kedvet kap az elkészítéséhez. Az információt lényegében a fényképek szolgáltatják, melyeket Linda készített alkotás közben. Ez az első ilyen technikával készült darabja, most ismerkedik ő is a fogásokkal, trükkökkel.

A szükséges anyagok és kellékek: kalapács, fogó, maszkoló szalag, szögek, falap, fehér és rózsaszínű fonal. Igény szerint a dekorációhoz sablon és akrilfesték.

Az interneten számtalan alapmintát találhatunk, ami sablonként használható. Magyarul például a “szöges képek fonalgrafika”, angolul a “nail thread string art” kulcsszavak használatával, kiegészítve a kívánt motívummal, nyuszi, tojás, nárcisz, vagy ami számunkra a tavaszt, húsvétot jelenti.

Linda egy kis nyuszit készített. Mutatjuk a folyamatot lépésről lépésre

Maszkoló szalaggal ráragasztjuk a mintát a falapra. Aki akarja, használhatja mindjárt ezt sablonként. Ebben az esetben simán, csak a papíron keresztül, verjük bele a szögetek a fába, majd a papírt letépjük. De ha szeretnénk többször is felhasználni – esetleg továbbajándékozni vagy elcserélni – a sablont (ami egyben környezet- és pénztárcabarát megoldás is), akkor a mintát csak sablonként használjuk az előlyukasztáshoz.

Ez esetben a felragasztott mintát csak arra használjuk, hogy a segítségével egy árral bejelöljük a körvonalat alkotó szögek helyét. 

Ezután sorban beütjük a nagyfejű szögeket az alapba. A csőrös fogó nem csak arra jó, hogy az ember ne üssön az ujjára a kalapáccsal, de ha a szögeket mindig a két bejelölt vonal közé fogjuk be, és úgy ütjük be, akkor egyforma magasságban állnak majd ki a fából.

Így néz ki a kép szöges kontúrja.

Az első szögnél megkötjük a fonalat…

…majd elkezdjük körbevezetni a kontúron. Minden szögre egyenként ráhurkoljuk, amíg vissza nem érünk a kezdőszöghöz, ami egyben az utolsó szögünk is, azaz erre még egyszer ráhurkoljuk a fonalat, hogy bezáródjon a vonal.

Utána hasonlóképpen kontúrozzuk a nyuszi farkát is.

Már el is készült a nyuszi körvonala.

Ezután már csak annyi van hátra, hogy a szögeket felhasználva a kontúr belsejét is kitöltsük a fonallal, a kontúrhoz hasonló módon itt is gondosan hurkolva a fonalat minden egyes szögre. A szálak végének eldolgozását érdemes a legvégére hagyni, hogy a minta véletlenük se bomoljon ki.

Töltsük ki rózsaszínű fonallal a nyuszifarkat is.

Készen is vagyunk az alapmintával.

Ha valaki még egy kis extra díszítésre vágyik, akrilfestékkel és egy stencil segítségével még lehet dekorálni, árnyalni a lapot, ahogy Linda is tette.

Jó alkotást kívánunk.

Orsi (blogger) és Fenyves Linda