Ha az ember nem eladásra, hanem csak gyerekekkel, magán célra kreatívkodik, vagy ha eladásra ugyan, de erősen környezetbarát, újrahasznosító szemlélettel, akkor az alapanyagok megválasztása lehet a nagy különbség. Rengeteg dolog van körülöttünk, amit fel tudunk használni, új életre tudunk kelteni. Csak egy kicsit el kell távolodnunk a „kell valami? Már megyek is érte a hobbyboltba” szemlélettől.

Véleményem szerint amúgy is sokkal több kreativitás rejlik azokban a dolgokban, amelyek alapból (a természet vagy az ember által) nem alkotásra lettek kitalálva.

Kezdjük is mindjárt a természettel. Ha nyitottak vagyunk, meglátjuk, hogy ontja a kincseit. Tobozok, termések, fakéreg, ágak, bogyók például remekül használhatók különböző figurák készítésére, vagy „tapogatódobozba” rejtett feladványként, nyomdázáshoz, dekorálásra. A virágok szirmaiból készülhet növényi festék, édesség, vagy színes képeslap is.

A kavicsokból remek faliképek készíthetők. Megfestve, pöttyözve lakásdísz, papírnehezék, ajtó kitámasztó lehet belőle.

De a háztartásban is rengeteg minden akad, ami kreatív alkotáshoz újrahasznosítható.

Ott vannak mindjárt a reklámújságok. Hiába írjuk ki a postaládára, hogy nem kérünk, mégis megkapjuk. Ne dobjuk ki, gyűjtsük össze. Egyik nagyon jó felhasználási módja, hogy festéskor, ragasztáskor letakarjuk vele az asztal felületét, hogy megvédjük. De használhatjuk papírfonásra, faliképhez, ékszerkészítéshez is.

A házhoz rendelt cuccok kartondobozából vágjuk ki a nagyobb darabokat, és tegyük félre. Elférnek az ajtó mögött, szekrény hátuljában, polcon a ruhák alatt is, és ha kell, egyből van mihez nyúlni. Közeledik a húsvét, vágjunk ki a kartonpapírból tojásokat, és fessük meg. Vagy ragasszunk rá színes papírt, szalagmaradékot, anyagdarabkákat. Már csak egy zsinór kell hozzá, és mehet is a tojásfára

Magkerámiához is remek alapanyag. Ez a tevékenység ráadásul sokáig lefoglalja a gyerekeket. A legtöbben szeretnek elmolyolni a különböző magok, főszerek, mák, rizs, tészta stb. felragasztgatásával.

Használhatjuk a félretett kartonlapot társasjáték készítéséhez is. A két és fél éves unokám most ismerkedik a társasozás – és a „bizony, nem mindig én vagyok az első” élményével. Egy egyszerű U-alakú pálya és pár színes kupak elég is volt, az első társasjátékához, ami azóta is nagy kedvenc.

A tojástartók kreatív felhasználására számtalan remek ötletet találhatunk ki. Csak néhány, mutatóba: Semmiből valami – tojástartó ötletek

A McDonalds-ban a teához, kávéhoz osztogatott keverőpálcák vagy a fagyis pálcák hűtőmágnesként vagy kirakós játékként élhetnek tovább, 

A teatasakokat meghajtogatva képeslapok, naptár, karácsonyfa díszek készülhetnek. Vagy akár memóriajáték is.

A buborékfóliáról nemrég készült egy részletes bejegyzés. A nagymama szakadt terítőjéről elmentett csipkével csodaszép mintákat hozhatunk létre papíron, textilen, de még a süteményre nyomva is! Fülbevalónak is remek alapanyag.

A kiürült kávékapszulából ékszert csinálhatunk, de akár karácsonyfát is (ha most nekiállunk gyűjteni, addigra össze is jön a szükséges mennyiség).

És ez itt még csak egy rövid felsorolás, a teljesség igénye nélkül, gondolatébresztőnek. Mindenkinek más-más dolgok kerülnek be a háztartásába, és az eszünk is máskép forog. Változnak az háztartásban előforduló újrahasznosítható anyagok is. Micsoda sláger volt annak idején a rossz CD-lemez! És még ugyanaz az alapanyag is egészen más ötletet inspirálhat bennem, mint benned. Pont ez ezeknek az anyagoknak a szépsége. Semmi nem köti meg a fantáziánkat, hogy valami újat és egyedit alkossunk – ráadásul olcsón és környezetbarát módon.

Ha neked is vannak jó ötleteid, oszd meg velünk!

Orsi (blogger)

#ujrahasznositas,#újrahasznosítás, #semmibőlvalami #tojástartó,# teatasak,#kavicsfestés