Szeretem a kavicsokat. Ha úton járok, és vízparthoz érek, sosem bírom megállni, hogy egy-két kavicsot zsebre ne vágjak. Szépek önmagukban, szépek megfestve és remek alapanyagok is kreatív alkotásokhoz.

Fuji – amíg el nem jutsz Japánba

Ki ne járt volna már úgy, hogy kezébe vett egy érdekes alakú kavicsot, és meglátott benne valami egészen mást – egy szívet, egy állatformát, vagy házikót. Meglátni, és aztán életre is kelteni a bennünk megszületett elképzelést remek szórakozás.

Madarak télen-nyáron

Néhány elhivatott embernek pedig életre szóló elfoglaltság.

Szilajka Erzsébet évek óta a kövek bűvöletében él. Éles szemmel, szívvel és végtelen türelemmel állítja össze kavicsképeit, olykor csak egy-két darabból, máskor számtalan apró kavicsból megkomponálva. A kődarabokat természetes állapotukban, utólagos alakítás nélkül használja fel, olykor egy-két ecsetvonással kiegészítve. Izgalmas kompozícióit a természetből vett más anyagokkal, száraz ágakkal, uszadékfával, víz koptatta üvegcserepekkel egészíti ki.

Képei komoly, megható, máskor vidám pillanatokat, olykor szép álmokat vagy vágyakat örökítenek meg.
Nemrég kiállítása nyílt a budapesti Duna Palotában (1051 Budapest, Zrínyi utca 5.), mely március 31-ig minden nap megtekinthető. Érdemes elmenni és végignézni a sok szép képet, melyeket a művésznő által megfestett hátterek tesznek még megragadóbbá.

Szilajka Erzsébet vízi világa

És ha utána Te is kedvet kapsz az ilyen fajta alkotáshoz, hát hajrá, irány a Duna-part – vagy a legközelebbi sóderkupac!

Igy kezdődik egy kavicskép

Ha Téged is megihletnek a kavicsok, szívesen látnánk a megjegyzésekben az alkotásodat 🙂

Orsi (blogger)