A dokumentálás fontossága

Forrás: Pixabay – pixel2013

Számos oka van annak, ha valaki berakja egy elkészült alkotása fényképét egy kreatív csoportba.
Lehet, hogy büszkélkedni akar vele, örömmel megmutatni, hogy mit sikerült alkotnia.
Vagy értékesíteni szeretné, és titokban abban reménykedik, hogy valaki rákérdez, „De gyönyörű, mennyiért lehet megvenni?” Ebben sincs semmi rossz, számos olyan csoport van, ami pont ilyen céllal jött létre.
Az amatőr kreatív alkotók oldalain viszont nagy többségében olyanok vannak (tartósan) jelen, akik maguk is alkotni szeretnek, és kíváncsian fordulnak minden új módszer, technika felé, szívesen kipróbálják, újragondolják a társaik által bemutatottakat. Nincs is annál izgalmasabb, mint amikor valaki előáll például azzal, hogy milyen egyszerűen lehet sorozatban pompont gyártani, és aztán egymást követik a pomponokból készült ötletesebbnél ötletesebb alkotások.
Valaki elkezd egy témát, mások továbbfejlesztik, mindenki csak gyarapszik az ilyen együttműködésekből. Ahhoz, viszont, hogy saját stílusunk szerint alkalmazhassunk egy technikát, először ismernünk kell a kezdő lépéseket. És itt jön be a dokumentálás fontossága.

filcmadár előkészületek

A legjobb, ha egyből, menet közben, készülnek már a fázisfotók, minél több, annál jobb. Utólag válogatni az elkészült képek közül kevésbé fájdalmas, mint verni a fejünket a falba, hogy miért is nem készítettünk képet erről vagy arról a mozdulatról.

filcmadár fázisfotó

filcmadár

Másik módszer a dokumentálásra, ha az első mintadarab elkészülte után átgondoljuk, hogy melyek is a legfontosabb lépések, a készülőben lévő alkotás legjellemzőbb fázispillanatai, és az újabb darabot már ezekre koncentrálva készítjük, elsősorban a fénykép minőségét, információtartalmát figyelembe véve.

A munka folyamata egy képen

Hajtogatott csillag

Jó ötlet az is, ha a munkánk különböző fázisai egyszerre, egy képen jelennek meg, pl. alapanyagok, mellette egy alig elkezdett, egy félig elkészült és egy kész darab.
Ezek a képek nem csak nekünk nyújtanak segítséget, akár évek múlva is, ha újból elő akarunk venni egy-egy technikát, de alkotótársainknak is látványosabb magyarázattal szolgálhatunk, amikor elhangzik az igazi, lelkes és tanulni vágyó alkotókat annyira jellemző „De szép! Hogy csináltad?” kérdés.

 

Orsi, KHCS blogger