Nem akartam szóba hozni a koronavírus fertőzést, de mivel a fiam Kínában él, s az adott helyzetben immár három hete önkéntes karanténban is, elgondolkoztam rajta, mi mindennel is lehet kitölteni egy hosszúra nyúlt – vagy akár csak egy-két napos – szobafogságot.

Mert mindent megállító hóvihar (olykor) még március 15-én is előfordulhat, vagy a vakációban egy egész hétig csak esik az eső, fertőző beteg egy gyerek, és így az egész család, lehetőség szerint otthon marad… Számtalan, a jelenleginél jóval kevésbé tragikus oka is lehet annak, hogy az embernek házon belül kell elfoglaltságot találnia magának. Nézzünk hát egy listát, a teljesség igénye, és túl sok magyarázat nélkül.

  1. Beszélgess – telefonon, Skype-on, Messengeren… – egy barátoddal vagy rokonoddal, akivel már régen nem váltottál szót. Akár egy hosszabb levelet is írhatsz neki! (Ha, ráadásul, postán küldöd el, külön meglepetést is szerzel neki.)
  2. Írd össze a következő három hónapra kitűzött céljaidat, és a célokhoz vezető lépéseket.
  3. Vond be a családot, mossátok meg az ablakokat, és ha még marad energiátok, akár a kilincsek környékét és a villanykapcsolókat is megtisztogathatjátok.
  4. Vegyétek elő a mobiltelefont, és készítsetek családi videót. Vagy rendezzetek közösen egy filmet, amit együtt ír, rendez, játszik el az egész család. Mire a vágással is elkészültök, biztosan más szemmel néztek majd az Oscar-díjra.
  5. Rakj rendet a kreatív cuccaid között. Igazi kincsekre bukkanhatsz!
  6. Vegyétek elő a régi társasjátékokra, amelyekre mostanában nem futotta az időből.
  7. Rakjatok ki egy 500 vagy akár 5000 darabos puzzlet.
  8. Olvass
  9. Készítsd el azt a dekorációt, amelyet már régen ott forgatsz a fejedben.
  10. Rendezd át a szekrényt, a gardróbot, vagy akár a nappalit.
  11. Rendezd és selejtezd a fényképeidet a telefonon és a számítógépen
  12. Kezdj neki a karácsonyi ajándékoknak.
  13. Nézd át a ruhatáradat, és készíts összeállításokat. Ha egymás mellett, vagy egy fogason tárolod az összeillő darabokat, akkor reggel gyorsabban megy az öltözködés.
  14. Főzz meg előre néhány jól tárolható ételt, és fagyaszd le.
  15. Titokban készíts fényképet a lakás egyes apró részleteiről, majd nyomtasd ki a képeket, és ragaszd ki az egyik ajtóra. A család többi tagjának az a feladata, hogy megtalálja, hol is készült az adott kép. Még jobb, ha mindenki készít néhány fényképet a közös játékhoz.
  16. Tervezzétek meg családilag a nyaralást – most még beleférnek a pontos célok, és útvonalak mellé az ábrándok, vágyak is.
  17. Próbálj ki valami új kreatív technikát, amire eddig nem volt időd.

Szándékosan nem kezdtem el felsorolni, mi mindent tehetünk egy számítógép mellett – ilyen ötletei bizonyára mindenkinek vannak szép számmal. De egy ilyen, bezárt helyzetben, nagyon fontos, hogy váltogassuk a tevékenységeket, és mozogjunk is, még ha csak a lakáson belüli terep is a mienk. (A minap reggeltől estig 6000 lépést tettem meg csak azzal, hogy néhány (na, jó, 16) banánosdoboznyi holminak helyet találtam a lakásban. 😀 )

Unatkozni? Kinek van arra ideje!

Orsi (blogger)