Amíg a fiam még gyerek volt, minden ünnepre remek ajándék volt egy újabb, izgalmas jégkockatartó. Szerintem az IKEA belőlünk élt. 😀 A hétköznapokban aztán jól lehetett játszani vele, hogy hal vagy pingvin, esetleg karika alakú “jégkockával” hűtse le a forró teáját. Az évek múlásával viszont csak a fiam “kopott el” a háztól, a jégkocka formák nem. Úgyhogy új felhasználási módokat Kellett találnom nekik – én szimplán csak megfújom a forró teát. 😀

Szerencsére elég sokoldalúan használható eszközök. Elsősorban persze én is a konyhában vetettem be őket, de azért használtam kevésbé hagyományos módon is. Íme, néhány ötlet.

Fűszerek fagyasztása

Mivel általában nem használom el az összes petrezselymet, amit a piacon veszek, adódott az ötlet, hogy a maradékot lefagyasszam. Simán csak összevágva tömbbé fagy össze, ami nem túl praktikus. Ha kis kupacokat alufóliába vagy nylonba csomagolok, az túl macerás. A legegyszerűbbnek az bizonyult, hogy apróra összevágom, jégkocka formába gyömöszölöm, egy pici vizet öntök rá, és lefagyasztom. (Víz helyett olíva olajjal is leönthetem.) Amikor megfagyott, kiszedem a formából, és egy műanyag dobozba téve tárolom. A fagyott adagok már nem fagynak egymáshoz, viszont így jóval helytakarékosabb, és a dehidrálódást is elkerülöm.

Dekoráció, ízesítés

Vízbe befagyasztott gyümölcsdarabkák, ribizli, szamóca, felvágott meggy, vagy egyes fűszernövények, például menta és citromfű nagyon mutatós dekorációul szolgálhatnak a különböző koktélokhoz.

Húsleves, csontlé lefagyasztása

Ha a maradék húslevest olyan kevés, hogy már nem tálalható fel, fagyasszuk le egy jégkocka formában. A megfagyott darabokat aztán egy dobozban, vagy jól záródó zacskóban tárolhatjuk, amíg szükség nem less rá a konyában, rizs, tarhonya, szószok vagy egyéb ételek ízesítéséhez.

Bor lefagyasztása

Hányszor előfordul, hogy egy-egy vendégség végén éppen csak egy kevés bor marad az üveg alján. Az állástól veszít az élvezeti értékéből, viszont főzéshez még tökéletes. Fagyasszuk le jégkocka formában, és a kis adagokat könnyen felhasználhatjuk a pörkölthöz vagy mártásokhoz.

Bébiétel házilag

Na, ezt elég régen alkalmaztam, de nem veszített az időszerűségéből, sőt! Gyári készételektől, adalékoktól ódzkodó szülők számára, vagy akár csak takarékossági szempontból is, remek módszer, hogy főzünk egy nagy adag húslevest, rengeteg zöldséggel, aztán a külön-külön pürésített zöldségeket kis adagokban lefagyasztjuk. Fagyasztás után számtalan kombináció készülhet belőlük. Az egy adagnyi kockákat tegyük egy zacskóba, így a felhasználáskor csak ki kell kapni a fagyasztóból, és felmelegíteni.

Gyümölcslé lefagyasztása

Ha az élet citromot ad, csinálj belőle … citromlé kockát. Így aztán mindig rendelkezésre áll, ha szükség van rá. Hasonlóan más leveses gyümölcs levét, vagy pépesített változatát is hosszú távon eltárolhatjuk, limonádéhoz, smoothie-hoz, koktélokhoz.

Parti falatkák

Szinte minden vendégségben megtalálhatjuk a könnyen fogyasztható, népszerű, egyetlen harapásnyi töltött hájastészta falatkákat. Az előállítása egy kissé babrás, de itt is bevethetjük a jégkocka formát – ebben az esetben a minél egyszerűbb a nyerő. Fogjuk a hájastészta lapot, és lazán tegyük rá a jégkocka formája, majd nyomogassuk bele a mélyedésekbe. Töltsük meg a mélyedéseket édes vagy sós töltelékkel, tegyünk rá egy másik tésztalapot, és kicsit nyomkodjuk rá. Ezután fordítsuk rá az egészet egy lisztezett deszkára, és vegyük le a formát, majd egy késsel vagy derelyevágóval vágjuk fel. Már mehet is a sütőbe.

Házi bonbon

Tudom, léteznek “hivatalos” csokiöntő formák is, de a jégkocka készítők, különösen a vicces formájúak, ugyanolyan jól használhatók. Az olvasztott csokiból töltsünk egy keveset a formákba, majd tegyünk bele egy szem mandulát, mazsolát vagy darált diót, kekszmorzsát, zselécukor darabkákat… A lehetőséges száma végtelen. Borítsuk be egy újabb réteg olvasztott csokival, majd a formát ütögessük egy kicsit az asztalhoz, hogy mindenhova eljusson az olvasztott csoki. Már mehet is a hűtőbe, hogy aztán minél hamarabb élvezhessük a házi csemegét.

Vendégszappan

Utazáshoz vagy vendég fürdőszobába készíthetünk apró háziszappant is. Aki akarja, elmerülhet a házi szappanfőzés rejtelmeiben, vagy egyszerűen csak használjuk a barkácsboltokban kapható szappan alapot, melyet a forma mellett még különböző adalékokkal is egyénivé tehetünk.

Zsírkréta maradékokból

A jégkocka tartó mélyedésebe tegyünk bele apróra vágott zsírkréta maradékokat, egyféle színben vagy vegyesen. Sütőben olvasszuk össze, és ma megkeményedett máris ott az „újrakréta”.

Tároló, rendező

A használaton kívüli jégkocka tartók kiválóan alkalmasak apró tárgyak rendszerezésére vagy tárolására is. Az íróasztal fiókjába behajigált apróságok, vagy a barkácsoláshoz használt kellékek, gyöngyök, strasszok, kis csipeszek, esetleg varrósarokban a gombok szortírozására épp úgy alkalmas, mint csavarok és alátétek tárolására a szerszámos polcon.

És Te mire használod a jégkocka formát?

Orsi (blogger)