(Forrás: Kranich17 képe a Pixabay -en)

A speciális napok összeállítói szerint minden év január 31-e Fordított nap, ami jó alkalom arra, hogy az ellentétes nézőpontot ünnepeljük. Ez bármi lehet, kezdve azon, hogy hátrafelé megyünk az utcán, vagy kifordítva hordjuk a ruhánkat, egész addig, hogy a desszerttel kezdjük az étkezést, és a levessel fejezzük be.

Remek alkalom a felnőttek számára, hogy gyerekszemmel éljék meg a napot. Például együk reggelire, amit vacsorára szoktunk, és vacsorára a reggelit.

Írjunk egymásnak üzeneteket tükörírásban. Menjünk aludni reggel, és kezdjünk dolgozni este (akik eleve így élnek, azok persze ezen a napon próbálják ki fordítva! 😀 ) Beszélgessünk egymással úgy, hogy közben hátat fordítunk. Köszönjünk Viszlát-tal az érkezésnél, fogjuk bal kézbe a kést és jobba a villát…

Az életet általában olyan komolyan vesszük. Legyen ez a nap, amikor fejre állítunk mindent, megfordítjuk a szabályokat, és egyszerűen csak élvezzük az új fajta megközelítést.

A fordított nap messzire nyúlik vissza a történelemben. Már a régi Rómában is megvolt Saturnalia napja, amikor a társadalmi normákat megfordították, megengedettek voltak a szerencsejátékok, és az urak szolgálták ki a rabszolgáikat az asztalnál. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a rabszolgák szabadon beszélhettek uraikkal, sőt uraikról!

A világ más kultúráiban is megtaláljuk ezt a szokást, amely végső soron odavezet, hogy megkérdőjelezzük a módot, ahogy a világ felépül, és a szabályokat, amelyek viselkedésünket irányítják. A Fordított nap nem csak a bolondságok napja, de a mentális forradalomé is.

Hogyan ünnepeljük a Fordított napot?

Kezdjük el mindjárt reggel. Vegyük fel kifordítva a ruhánkat, vagy egyszerűen csak bújjunk pizsamába és papucsba. Rendeljünk reggelire pizzát kólával, és búcsúzzunk az otthoniaktól, „Sziasztok, megérkeztem!“ kiáltással. A munkahelyünkön köszönjük meg a főnökünknek, hogy bejött dolgozni, és adjunk neki egy százast, borravalóként a kemény munkájáért.

Ebéd helyett együnk csak édességet. Háttal menjünk ki az ajtón, az ülőmunkákat végezzük állva. Ha otthon töltjük a napot, rendezzük át a bútorokat, tegyük a tévét középre, vagy fordítsuk a kanapét a fal felé.

Este, cseréljünk helyet a gyerekeinkkel, és amíg ők elkészítik a vacsorát, mi játszunk egy kicsit a szobájukban, a kedvenc játékaikkal. Utána meséljük el együtt a kedvenc meséjüket, visszafelé, a végétől az elejéig. Beszélgessünk arról, mi lenne, ha a dolgok fordítva működnének – nyáron esne a hó, a villamosnak szárnya lenne, a gyerekek mondanák meg a felnőtteknek, hogyan viselkedjenek. Remek alkalom ez arra, hogy megmozgassuk a gyerekek fantáziáját, és megmutassuk, hogy a dolgok lehetnek mások is.

Adjunk egy kis bolondságot az egész naphoz, és szabadítsuk fel az értelmünket a „normális“ elnyomása alól. Kalandra fel! És ha valami megtetszik, miért ne építhetnénk be hosszú távon is az életünkbe? Elvégre sehol nincs kőbe vésve, hogy mi a normális. És ha mégsem működik? Sebaj, egy év múlva ismét lesz fordított nap, legfeljebb akkor majd visszacseréljük. 😀

Orsi (blogger)