A kreativitás – szerintem – csak kis részben született adottság, sokkal inkább egy tanult viselkedésforma. Meg kell tanulni nyitott szemmel nézni a világot, és meglátni az új lehetőségeket. Kilépni a megszokott világból, és új értelmezést keresni a dolgoknak. Friss szemmel nézni a környezetet, és új felhasználási lehetőségeket kitalálni a megszokott eszközök számára.

Sajtreszeló, mint fülbevalótartó (fotó: Szabó Henrietta)

Azt szokták mondani, hogy ez a fajta hozzáállás nagy általánosságban jobban megy a nőknek, mint a férfiaknak. Ők azok, akik a húsklopfolót kalapácsnak használják, a homokozóformában fagyit vagy pudingot készítenek, papír zsebkendő híján a WC-papírt használják orrfújásra, késpengével helyettesítik a csavarhúzót, vészhelyzetben az ujjukkal mosnak fogat, és egy borosüveggel is ki tudják nyújtani a süteménytésztát.

Viszont egészen biztosan férfi volt az, aki először pótolta az elszakadt ékszíjat a felesége nylonharisnyájával (azok a régi szép idők!), és elég csak rágondolni, hányféleképpen tudnak kinyitni egy sörösüveget, ha nincs kéznél sörnyitó. 😀 Szóval mindenkiben ott a kreativitás szelleme, csak ösztönözni kell az előtörését.

Összegyűjtöttem néhány tevékenységet, amivel remekül elszórakoztathatjuk önmagunkat, a gyerekeinket vagy akár a baráti körünket is, ráadásul még a kreativitásunkat is aktiválja. Minél többször foglalkozunk ilyennel játék formájában, annál természetesebbé válik az agyunk számára ez a működési forma, és annál nagyobb eséllyel támad „életmentő” kreatív ötletünk kisebb-nagyobb vészhelyzetekben is. Úgyhogy, játékra fel. Íme, a lista:

  1. Fessél kavicsot – ha nem jut eszedbe, hogy kezdj hozzá, próbálj először mindenféle arcokat festeni a kőre. Menet közben aztán már jönnek majd a további ötletek.
  2. Fotózz – kihirdethettek egy témát, és a résztvevőknek ahhoz kapcsolódó témákat kell keresniük. Vagy, ha egyedül vagy otthon, megpróbálhatsz saját magad modellje lenni. Beállítod az önkioldót 10 másodpercre (ezt általában a mobiltelefonok is tudják), aztán gyorsan elhelyezkedsz az előre megtervezett pózban, és már készülhetnek is a divatfotók. 😊
  3. Rajzolj aszfaltkrétával – az ugróiskolától kezdve a szemfényvesztő 3D-s csodákig bármit.

Forrás

  1. Építs „titkos” búvóhelyet– asztal alatt, takaróval leterítve, ágy és szekrény között, lépcsőfeljáró aljában… számtalan hely van, ahol egy saját külön világot teremthettek magatoknak. Gondolj csak az Agymenőkre, amikor Sheldon és Amy építették meg a saját várukat a nappali közepén.
  2. Készíts titkosírást -ha hirtelenjében nincs saját ötleted, gondold át gyerekkori olvasmányaidat, például Verne: Sándor Mátyás című regényét, vagy keresgélj a neten. De a végén próbálj meg valami egyéni kóddal előállni. Hiszen a lényeg nem a kód megfejthetetlensége, hanem a Te kreativitásod fejlesztése.
  3. Hozz létre egy zenekart – na, nem úgy, hogy körbe kérdezed az ismerőseidet, hogy ki milyen hangszeren játszik (bár az is jó megoldás lehet), hanem a körülötted lévő tárgyak segítségével készíts különféle hangszereket. Ha néhány borospoháron kívül semmid sincs odahaza, akkor sincs veszve az ügy, remek üvegxilofont, vagy tálakat készíthetsz belőle

Forrás

  1. Irj mesét – ha többen vagytok még jobb közösen. Akár úgy, hogy együtt ötleteltek a témán, akár úgy, hogy mindenki hozzáír egy-egy mondatot az ismert vagy eltakart szöveghez.
  2. Készíts egy videót – bármiről. Lehet oktatóvideó, beszámoló például a környezetedről, de egy rövid krimi vagy szerelmi történet is.
  3. Mi lenne, ha… – …nyernél a lottón? … hajótörést szenvednél? …hirtelen állást kellene találnod? … feleségül kérne egy milliomos? …neked kéne igazságot tenni két ellenséges ország között?
  • A legizgalmasabb játék mind között (és bárhol, bármikor játszható): Válassz ki véletlenszerűen egy tárgyat a környezetedben, és találj ki legalább 10 módot, ahogy a megszokottól eltérően használni tudnád. Remek kreativitás fejlesztő!

Jó szórakozást a játékokhoz, és élvezd az első pillanatot, amikor az agyad a valós életben váratlanul eléd dob egy kreatív megoldást!

Orsi (blogger)