Néha az az érzésem, hogy ma már teljesen kiment a divatból a jelmezbál. A mi generációnknak még nagyon sok emléke van, voltam én kiscsillag, hópehely, Hófehérke, kulcsárnő, hoppmester, indiánlány, de a családban volt Piroska farkassal, törökbasa, orvos, rab, kalóz, törpe és még sok-sok minden. … De a legjobb az volt, hogy az iskolai bálon kívül nálunk otthon is volt egy jelmezbál, mert a névnapom januárra esik, így egyben ünnepelhettük a kettőt.

Sok szép emlékem fűződik ahhoz is, hogy mennyi érdekes játékot játszottunk. Édesanyánk kitalált mindenfélét, hogy változatosabbá tegye a délutánunkat. Volt ott barkácsolás, kitalálós játék, saját készítésű társasjáték…

Ezért nagyon megörültem egy aktuális kiállításnak, ahol ehhez nagyon hasonló ötletek fogadtak. És kiderült, mégsem szűntek meg a jelmezbálok, csak a látokörömön kívülre kerültek. És miért is ne lehetne téma-jelmezbálokat szervezni nagycsaládnak, óvodának, iskolának, cserkészcsapatnak?

Ládonyiné Bartha Gabriella Mesevilág Szentimrevárosban című kiállításán, amely március 12-ig látható a Kiss Áron Magyar Játék Társaságban kiállítótermében, még számtalan további ötletet kapunk ehhez. A hagyományos témák mellett, mint állatok, növények, foglalkozások jöhetnek a történelmi korok, rómaiak, honfoglalás, Mátyás-király és a reneszánsz, kirakodóvásár, vagy akár egy-egy mese, például a Hamupipőke vagy a János vitéz.

A János vitéz szereplői

 

Szúnyogok az óriások birodalmában

Mátyás király korában eljátszhatunk egy mesét Igazságos Mátyásról, papírruhákat tervezhetünk a királyi bálra, de akár kódexműhelyt is nyithatunk, színezhetünk iniciálékat, készíthetünk minikönyveket.

Hamupipőke galambjai

Hattyúk tava bábjáték felülről mozgatható bábokkal

Árnykép a Jancsi és Juliskához

Gabriella kiállításán a legjobban a rengeteg papírbábu tetszett, ezeket igazán sokféle anyagból el lehet készíteni, és sokféleképp lehet velük játszani.

Kisasszonyok szalvétaruhában

Krepp papír ruhás bohócok

És ott volt az a rengeteg katély, kacsalábon forgó vár. Mekkora öröm lehet a gyerekek számára egy-egy ilyen építmény közös elkészítése kisebb csoportokban. S mi kell hozzá? Kartondobozok, flakonok, hullámpapír, vécéguriga. És sok-sok fantázia.

Mesevár hullámpapírból

És ne feledjük, rengeteg kreatív ember van, aki örömét leli abban, hogy átadhatja a tudását. Egy-egy délutánt sokan szívesen áldoznak egy közösségre, rendezvényre. Találjuk meg ezeket az embereket, és szerezzünk olyan élményeket a körülöttünk lévő fiataloknak, hogy ők is boldogan emlékezzenek gyerekkori jelmezbáljaikra.

Ágnes (vendégblogger)

(Mindenkinek szívből ajánlom a cikkben említett a kiállítást. Nem csak a rengeteg begyűjthető ötlet miatt, hanem azért is, mert maga a tárlatvezetés is élmény, ahogy Gabriella teljes lelkesedéssel és az emlékezés örömével és büszkeségével mesél a régmúlt bálokról, családi játéknapokról és arról, hogy milyen remek ötleteket találtak ki egy-egy témához. Aki szeretné megnézni, időpont egyeztetés céljából  keresse Gabriellát e-mailben (lbgabriella@gmail.com) vagy telefonon (20 379 8054). (A fotók egy része a kiállításon készült, üveges tárlókban elhelyezett tárgyakról. A tükröződésésrt elnézést kérünk.) Orsi, blogger)