Hallottátok már azt a szót, hogy lángos? Langalló? Pizza? Focaccia? És akkor még nem is mentem messzebb Olaszországnál. Az interneten számos remek video kering, ahol kelttésztából a legkülönbözőbb csodákat készítik, szinte pusztán csak a formálás módját váltogatva. Vagy vegyük csak az előbb felsoroltakat, amelyek még különleges formázást sem igényelnek, egyszerűen csak kinyújtjuk és valami feltét kerül rá.

A kelttészta – szerintem – az egyik legegyszerűbb étel (persze, csak miután már „feltalálták” a kovászt, és később az élesztőt). Alapesetben nem kell hozzá más, csak liszt és víz – és máris lehet belőle valami finomat és laktatót (ami a régi időkben különösen fontos volt) készíteni.

De azért kicsit olyan is, mint a kőleves. Ha még teszünk bele ezt-azt – egy kis olajat, esetleg fokhagymát, tojást – akkor még finomabb lesz. És főleg, feltétekkel, változatosan lehet elkészíteni.

Most egy olyan ötletet mutatunk be, amely nem csak a gyomrot, de a szemet is gyönyörködteti.

Az alaprecept (jelen esetben a focaccia alapreceptje) a következő:

40 dkg kenyérliszt, BL80
3 dl víz
1 teáskanál cukor
1 tasak instant élesztő
4 ek olívaolaj
1 ek só
3 gerezd fokhagyma (lereszelve)

A kelttészta készítést nem írom le aprólékosan. A lényeg, hogy jól gyúrjuk össze, és hagyjunk neki időt a kelésre. (Aki még életében nem készített kelttésztát, azért nézzen utána a folyamatnak egy kicsit jobban, például itt.)   

Miután a tészta megkelt, jön a dolog érdekes része. A tepsiben szétlapogatott tésztát fantáziánkat használva vidám „virágokkal” népesíthetjük be.

Különféle zöldségekből – paprika, paradicsom, lilahagyma, zöldhagyma, olajbogyó és bármi, ami otthon van – vidám kerti csendéletek készülhetnek, ami biztosan nagy sikert fog aratni családunk vagy vendégeink körében.

Az itt bemutatott focaccia és az alkotásról készült képsorozat Szabó Ibolya alkotása.

Fantáziadús alkotást nektek is, és jó étvágyat  az elkészült remekművekhez!

Orsi (blogger)