Előző héten a papírmerítési élményeimről számoltam be, és megígértem, hogy mutatok egy-két felhasználási ötletet is. Hét közben, esténként, amikor már lehet lazítani és, például, alkotással kikapcsolódni, ebben a témaközben gondolkoztunk a nővéremmel. Lássuk, mire jutottunk.

Könyvjelző – magáért beszél. Egyszerűen csak letépünk egy megfelelő méretű és szép mintájú csíkot, és már kész is van. Ha szeretnénk cifrázni még egy kicsit, egy színes fonallal gyöngyöt, gombot vagy valami apró fityegőt is erősíthetünk az aljára.

Ha szeretnénk megőrizni a merített papír rusztikusságát, akkor ne ollóval vágjuk, hanem egyesen vonal esetén hajtogassuk meg néhányszor mindkét irányban, aztán egy vonalzó mellett tépjük el. Görbe vonalú forma esetén ceruzával, erősen rányomva rajzoljuk fel az alakzatot. A benyomódott ceruza hasonló hatású, mint a meghajtogatott egyenes vonal – a ceruzavonal mentén körömmel könnyen körbecsipkedhetjük a formát.

Képeslap – megfelelő méretű képeslap kartont félbehajtunk, és ráragasztjuk a merített papírból kitépkedett alakzatot. Érdemes előtte összepróbálni, hogy a kartonpapír és a merített papírban lévő adalék – virágszirom, kávészemcse stb. – színe harmóniában legyen.

Névjegy – téglalap alakú, nagyjából névjegy méretű darabokra egyesével, kézzel felírjuk a nevünket és kapcsolati adatainkat. Kicsit időigényes, de ha nincs szükségünk túl sok névjegyre, megéri. Az egyedi végeredmény biztosan kitűnik a szokásos nyomtatott névjegyek közül.

Ültetőkártya – ünnepi étkezésekhez “ültetőkártyának” is használhatjuk a nevesített merített papír csíkkal ellátott poharakat.

Ablak/ajtódísz vagy álomfogó – ha a kitépkedett szíveket, köröket, négyzeteket gyönggyel váltakozva felfűzzük egy színes fonalra, mutatós dísz lehet az ajtón, ablakon, de akár a kicsi babák ágya fölé is felakaszthatjuk, hogy nézegethessék a színes, és minden szellőtől mozgásba kezdő lógót. Vigyázzunk, hogy kellő magasságba akasszuk a kiságy fölé, nehogy a kisbaba a kezével vagy lábával elérje.

Mivel nekünk épen nem volt gyöngyünk, színes gombokat használtunk helyette. Számomra a kreatívitás gyakran az az izgalmas fejtörés, hogy melyik alkatrészt mivel is tudom helyettesíteni, pótolni.

Hangulatvilágítás – ehhez a darabhoz a vékonyabb papírokat használjuk, lehetőleg olyat, amelyben szirmok, fűdarabok is vannak, mert így különösen jól mutat, amikor átvilágítja a mécses.

Üzenőtábla – kicsit trükkösebb, mint az előzőek, de nem bonyolult ez sem. Megfelelő méretű képkeretbe, háttérként elhelyezünk egy szépen mutató merített papír ívet. Keret, üveg- vagy műanyag lap, merített papír, hátlap a sorrend. A merített papír adja a dekorációt, az üveg felületre pedig alkoholos filccel vagy üvegre író filctollal írhatjuk az üzeneteket, emlékeztetőket. Az alkoholos filc alkoholos vattával, az üvegre író filc általában tiszta vizes ronggyal is maradéktalanul eltávolítható.

Meséljétek el, mutassátok meg, Ti mit készítettetek merített papírral?