Még tart a nyár, és talán szeptemberben is lesz még egy-két meleg hétvége, amikor a szabadban piknikezhetünk a családdal vagy barátokkal, esetleg szabadtéri koncertre, előadásra mehetünk.

Forrás: Your home based mom

Az egyik legpraktikusabb módja a szabadtéri pikniknek, ha befőttesüvegekben tálaljuk a finomságokat, amelyeket már otthon kiporciózhatunk, így könnyű szállítani, nincs szükség külön tányérokra sem. (És az összetakarítás is gyorsabban megy utána.) Egy nagy abrosz, amit a földre teríthetünk, piknikkosár a finomságokkal, evőeszköz – és már indulhat is a buli.

A különböző saláták nagyon alkalmasak erre a célra. Tésztasaláta, krumplisaláta, görögsaláta – hogy az alapokkal kezdjük, de persze bármi más is remek lehet. Praktikusak a réteges saláták, ahol az alkotórészek elkülönülnek egymástól, így sokáig frissen maradnak.

Alulra kerüljön az öntet, azután a szilárdabb zöldségek, répa, karalábé, zeller, paprika. Ezután következnek a puhább zöldségek, kukorica, borsó, paradicsom, gomba. Jöhetnek a szénhidrátok, tészta, rizs, kuszkusz, majd a „feltét”, csirke, tojás, sajt, olajos magvak. A tetejére pedig a salátalevél kerül. Persze nem kell mindezt egyetlen üvegbe beletenni, variáljuk az összeállításokat.

Forrás: Go Shindig

Kisebb üvegekben tálalhatunk különböző mártogatósokat, hozzá csíkokra vágott zöldséget. Desszertként pedig szóba jöhet például gyümölcsrizs, puding, kekszmorzsa alapon gyümölcsös túró – természetesen szigorúan befőttesüvegekbe porciózva.

A limonádét szintén ihatjuk befőttesüvegből, szívószállal.

Még dekorációhoz is használhatjuk. Töltsünk meg egy üveget harmadrészt vízzel, és tegyünk bele egy szép virágot – rövidre vágott szárú rózsát, vagy ami éppen akad a kertben. Igazán mutatós asztaldísz lesz belőle.

Néhány kis üvegben pedig teamécseseket helyezhetünk el, így nem fújja el a lángot a szél, és tovább emeljük velük a piknik hangulatát.

A befőttesüveg piknikhez számos ötletet találhatunk az interneten, de a saját receptjeink nagy részét is átalakíthatjuk erre a célra. Csak egy kis újragondolás szükséges hozzá.

Próbáljátok ki, szerintem Ti is hamar rákaptok az ízére!

Orsi (blogger)