A múlt héten egy fűzögetős képeslapot mutattam meg nektek, és eszembe jutott róla egy játék, ami nemrég került be a családunk életében.

A játék nagyon egyszerű, a feladat csupán annyi, hogy a kihajtogatott szalagokat az adott feladatnak megfelelően kell sorban ráhajtani a keretre, úgy, hogy a végén ugyanazt az eredményt kapjuk, mint ami az adott képen látható.

A nehezített változatban az egyszer már ráhajtott szalagot nem lehet visszahajtani, azaz még az előtt kell nagyon alaposan megfigyelni a szalagok sorrendjét, hogy megfogtuk volna a szalagokat. Jó kis észjáték … és ahogy lenni szokott, amikor az ember másnak kibicel, mindig sokkal jobban látja, hogy mit is kellene éppen tenni! 😀

Valószínűleg létezik a játék gyári kivitelben is (bár én még nem találkoztam vele), de egy kis ügyességgel otthon is elkészíthetjük.

Fogunk egy négyzet alakú keretet (például képkeretet) és két oldalára mágnescsíkot ragasztunk. Azután a két üres oldalra, egymás mellé, különböző színű és szélességű szalagokat ragasztunk (ha maradék anyagból vágjuk le, akkor ne felejtsük el eldolgozni a szélét, különben hamar kifoszlik).

Minden szalag végébe belevarrunk egy-egy darab mágnescsíkot. Bevarrás előtt érdemes kipróbálni, hogy milyen állásban vonzzák, illetve taszítják egymást a mágnesek (biztosan Ti is játszottatok gyerekkorotokban olyat, hogy téglalap alakú mágnesdarabokat próbáltatok összetapasztani, azok meg „ellentartottak” egymásnak. Ha ezt tapasztaljuk itt is, mindjárt egy kis fizikaórát is tarthatunk a gyerekeknek a mágnes különböző pólusairól!)

Készen is vagyunk a játékkal. Jöhetnek a feladatlapok. Hajtogassuk egymásra a szalagokat különböző sorrendben, és az eredményről mindig készítsünk fotót. Ha már elég sok kép összegyűlt, lehet kinyomtatni a mintalapokat, természetesen színes nyomtatóval. A kész lapokat érdemes befóliázni, hogy sokáig tartson.

Keressünk a játéknak egy megfelelő méretű dobozt, vagy varrjunk neki egy csinos kis zacskót, hogy egyben tudjuk tárolni az egészet. Ha ez is megvan, indulhat a játék!

Orsi (blogger)