2021 őszén a Budapesten található Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumnak adományoztuk Édesanyánk mintegy 60 darabból álló ABC-s könyv gyűjteményét. Bár ABC-s könyv nem pontos megfogalmazás, mert a nemzetközi könyvgyűjteményben számos olyan elsős olvasókönyv is van, amelyben nyomokban sem találunk a latin abc-nek megfelelő betűket.

Tamil olvasókönyv Indiából

Miközben az intézmény dolgozóival átnéztük a könyveket, felmerült az ötlet, hogy érdemes lenne ebből az anyagból egy kiállítást is összeállítani. Erre végül idén tavasszal került sor. A múzeum előcsarnokában, három tárlóban bemutatott ízelítő június végéig még biztosan megtekinthető. (Budapest, VIII. ker. Könyves Kálmán krt. 40.)

A kiállítási tárlók egyike

A kiállítás rendezése közben sokat beszélgettünk. Sokat meséltünk Anyuról, aki az 50-es, 60-as, 70-es években, amikor Magyarországon még szó sem volt újrahasznosításról meg kreatív hobby boltokról, jobbnál jobb ötletekkel kápráztatott el bennünket (és a barátainkat, osztálytársainkat meg azok szüleit is). Olyan színessé tette a gyermekkorunkat, amilyen keveseknek adatott meg.

Izelítő Anyu ötleteiből

A sok beszélgetésből és emlékezésből megint egy új ötlet formálódott. Így került sor egy előadásra, amelyen Édesanyánk kreatív ötleteinek egy részét mutattuk be a múzeum keretein belül.

Az előadásról készült felvétel itt tekinthető meg

A majd egy órányi időtartam elsőre talán kicsit ijesztőnek tűnhet, de azt biztosan állíthatom, hogy az ott jelenlévő hallgatóság végig nagy érdeklődéssel figyelte, és utána, kötetlen formában, még majdnem egy órán át beszélgettünk róla. Szóval érdemes megnézni, meghallgatni a videót.

Most is csak azzal búcsúzhatok, amivel az előadás végén: Kívánom, hogy mindenki olyan friss, gyermeki szemel lássa a világot, mint Édesanyánk.

Orsi (blogger)