Benne járunk már a nyárban, és biztosan mindenkinek a tervei között szerepel egy jó kis kerti parti, grillezés vagy családi/baráti összejövetel. Amihez persze némi eszem-iszom is dukál. Ehhez szolgálhat eredeti tálalási ötletnek a jégtál, aminek az elkészítése csak néhány szép virágot, növényt – és persze némi időt igényel.
Hogy a víznek legyen elég ideje megfagyni, érdemes a tálat használat előtt egy-két nappal már elkészíteni.
Gyűjtsünk össze néhány vékonyka ágat, és néhány vékony szárú növényt, virágot, fűszálakat. Minél vegyesebb az összetétel, annál szemet gyönyörködtetőbb lehet a végeredmény. (A növények gyűjtésénél ügyeljünk rá, hogy permetezés- és benzingőz mentes területről gyűjtsünk, és kerüljük a mérgező virágokat! Jó lehet például a búzavirág-, napraforgószirom, orgona, rózsaszirom, levendula, ibolya, sarkantyúvirág, mályva, bársonyvirág, körömvirág, menta, borágó, szegfű, akácvirág, lóhere, százszorszép, cickafark.)
Keressünk két tálat, amelyek egymásba illenek, és ha egymásba tesszük őket, a kettő között legalább egy centiméter távolság van minden oldalon.
A nagyobbik tál aljába rakjunk sűrűn növényeket. Először a kissé merevebb szálú fűféléket, például pásztortáskát, majd közéje lágyabb szárú virágokat, szép fűszálakat.
Ekkor ráhelyezzük a kisebbik tálat, ami egyben le is rögzíti az elhelyezett virágokat.
Innentől már óvatosabban kell dolgozni. Töltünk valamennyi vizet a kisebbik tálba, hogy lesúlyozzuk, majd óvatosan, nehogy az erős vízsugár kimossa az elhelyezett növényeket, elkezdünk vizet tölteni a két tál közti résbe. A két tálba felváltva öntünk mindig csak egy kevés vizet, hogy a kisebbik tál szépen lebegjen a nagyobbik tál aljától kb. egy centire. Szükség esetén a kisebb tálba néhány kavicsot is tehetünk súlynak, vagy széles ragasztószalaggal rögzíthetjük keresztben a nagy tálhoz, hogy ne emelkedjen ki túlságosan.
Amikor a két tál közti rést már kitöltöttük vízzel, ide, az oldalsó részbe is dugdosunk virágos, leveles növényszálakat. Óvatosan igazítsuk be a növények végét a tál aljába helyezett szárak közé, hogy megtartsák egymást.
Az így összeállított alkotást óvatosan tegyük be a fagyasztóba, és legalább 12 órán át hagyjuk megfagyni.
Ha már benne vagyunk a fagyasztásban, a maradék virágokból készíthetünk dekoratív jégkockákat is. A különböző alakú jégkocka tartókba egy-egy fej virágot teszünk, felöntjük vízzel, és megfagyasztjuk.
a jégtálat állítsuk egy nagyobb üvegtálba, hogy a lassan olvadó jég ne áztassa el az asztalt. Fagylalt, bólé, gyümölcssaláta tálalásához szemgyönyörködtető dekoráció. Mellé remek kiegészítő a friss üdítőben úszkáló virágos jégkocka.
Jó mulatást!
(A fényképek és a jégtál Harrach Ágnes alkotásai)
Orsi (blogger)
Hagyj üzenetet