A gyerekek imádnak pacsmagolni, és korlátlan fantáziával rendelkeznek. Ebből persze nem mindig sülnek ki jó dolgok, de ha mi vagyunk a kezdeményezők, keretek között tarthatjuk a helyzetet, és ráadásul mindnyájan remekül szórakozhatunk.

A kéz-, láb- és ujjlenyomatok kiegészítése filctollal, színesceruzával vagy akár ecsettel, igazán tág teret ad az ötleteknek, és az alkotások egész sorát eredményezheti. Készíthetünk képet a gyerekszoba falára, képeslapot, amit aztán el is küldhetünk a távol élő nagyszülőknek, de lehet belőle könyvjelző vagy születésnapi meghívó is. Sőt, akár egy egész képeskönyvet összeállíthatunk, ha a nyomdázás, rajzolás megfelelő keménységű papírra történik.

A hozzávalók nedvszívó papír (minden rajzpapír és a gépíró papírok is ilyenek), vízfesték, amit csak elő kell kotorni az iskolai cuccok közül, valamilyen rajzeszköz, esetleg egy tálca és néhány mosogatószivacs.

Nedvesítsük be a festékgombokat egy vizes ecsettel vagy permetezzünk rájuk egy kis vizet. Ha ujjnyomatokat készítünk, azt megtehetjük egyből a palettáról is, ha kéz/láblenyomatot akarunk csinálni, érdemes egy új (zsírmentes) mosogatószivacsot átitatni a megfelelő színű festékkel. Feltétlenül tegyünk alája egy tálcát, papírtányért, vagy legalább egy vastagabb nylonzacskót, hogy ne fogja meg az asztal felületét. Ha megvannak az előkészületek, kezdődhet is a móka.

(Forrás: ismeretlen)

Egyszerű és látványos kép készülhet ha előre megrajzoljuk a villanydrótokat, aztán ujjunkkal “ráültetjük” a madarakat. Persze utána még a csőrüket és szemüket is meg kell rajzolni.

(Forrás: www.krokotak.com)

Kezdők játszhatnak egyszerűen csak a formákkal. Akár egy ecsettel is bemázolhatjuk a gyerek tenyerét és talpát, vagy egyszerűen csak rátenyerel, rálép a festékes szivacsra, majd az előkészített papírra. Érdemes egy kicsit kísérletezni, hogy megtaláljuk a megfelelő sűrűségű festéket. Néhány kéz- és lábmozdulat és máris vidám virágokat alkottunk.

(Forrás: yandex.ru)

 

(Forrás: promaminky.cz)

Az ovális ujjnyomatok számos lehetőséget kínálnak. Készülhetnek állatok, szörnyecskék, de akár közlekedési eszközök is. Egy-két vonal itt ott, és hirtelen minden folt értelmet kap.

(Forrás: cottonrigellc.com)

 

(Forrás: nöiezmegaz.hu)

 

(Forrás: www.pinsdaddy.com)

 

(Forrás: www.crazycraft.com)

 

(Forrás: thehopscotchlife.blogspot.com)

Eljátszhatunk akár az emberi arccal is. Kész tanulmány megvizsgálni és leutánozni a tükörben látott grimaszokat, érzelmeket mímelő arckifejezéseket. Figyeljük meg együtt hogy változik a szemünk, szánk, hol jelennek meg ráncok amikor nevetünk, sírunk, kiabálunk vagy alszunk. Vagy kísérletezzünk különböző frizurákkal, fejfedőkkel…

(Forrás: freewechat.com)

Ha már belejöttünk a mókába, biztosan beindul a fantáziánk, és egyre komplikáltabb képek is kikerekedhetnek egy-egy lenyomatból.

(Forrás: www.criandocomapego.com)

 

(Forrás: www.handprintcreatiions.com)

 

(Forrás: blog.detallefemenino.com)

A kedvencem ez a kedves kép, melyet alighanem egy óvó- vagy tanítónéni kaphatott tanítványaitól.

(Forrás: ismeretlen)

Ti mit alkottok kézzel, lábbal és egy kis festékkel?

Orsi (blogger)