Ma délben, amikor lementem vásárolni, olyan csípős fagy fogadott, amely már igazán határozottan hirdette a tél megérkezését. Ráadásul a tévében is hallottam, hogy megérkezett hozzánk Télapó finn kollégája, Joulupukki is. Hát kell ennél több bizonyíték, hogy karácsony időszakába léptünk?

Kezdődhet a sürgés-forgás, ajándékkészítés, adventi hangulat megteremtése, karácsony esti menü megtervezése.

Mivel még egy egész hónapunk van, gyarapíthatjuk a karácsonyfa díszeinket is. A filcből varrt díszek nagyon mutatósak, és könnyen elkészíthetők. Csak hímzőcérna, idő és türelem kell hozzájuk.

Tervezzük meg a saját szabásmintánkat, vagy keressünk az interneten, biztosan számtalan találatot kapunk.

Készítsük el a szabásmintát papírból

Vágjuk ki a megfelelő formát, duplán, a filcből. A filc beszerzésénél figyeljünk oda, hogy többféle minőség és vastagság létezik. A filc figurák, vagy ahogy baráti körben emlegetni szoktuk, a binóglik, vékony puha filcből mutatnak a legjobban.

Vágjuk ki a mintát, két példányban

Varrjuk össze a két darabot az oldalai mentén. Ha 3D-s figurát szeretnénk, akkor, mielőtt teljesen összevarrnánk, tömjük ki puhán egy kis vattával. Igazítsuk el a tömőanyagot szép, egyenletesre, akkor fog jól mutatni a díszünk.

Filcből készült mézeskalács szív

Barna filcból remek “mézeskalács” figurák készülhetnek. A díszítését még összevarrás előtt hímezzük rá.

Hasonló technikával számtalan más mutatós dísz is készülhet.

Varrhatunk belőle bármit

Ezt a fenyőfát a cikcakkban futó díszítősor teszi igazán mutatóssá.

A hópehely három rétegből készült. A külső fehér rétegeket még összevarrás előtt vagdostam be. Az egyes ágak összehúzása viszont már a három réteg összevarrása után történt. Igazi babramunka! De az eredmény miatt megéri. 🙂

Orsi (blogger)