Idén húsvétkor biztosan nem megyünk sehova, és a locsolókat sem kell fogadni. Az így felszabadult időt használjuk fel egy kis húsvéti kézműveskedésre. Amíg a nagyobbak megkötik a tojásmelegítő sapkákat, a kicsik elkészíthetnek egy-két kiscsirkét, amelyek még húsvét után is vidám dekorációk lehetnek az ebédlőasztalon vagy a könyvespolcon.

Fotó: Harrach Ágnes

A tojásmelegítő sapkához, amit nálunk északabbra fekvő országokban, a reggeli lágytojás „öltözékeként”, rendszeresen használnak, hogy elkerüljék a tojás kihűlését, igazán nem kell sok fonal. Egy kis maradék bizonyára minden kreatív háztartásban adódik. Gyorsan elkészül egy-egy darab, és szabad utat enged a kreativitásnak: egyszínű, csíkos, mintás, bojtos, bojt nélküli. Ajándéknak is remek, akár Anyák napjára is készülhet a távol, karanténban éldegélő nagymama számára.

A tűt a fonal vastagságához válasszuk. Alapként kiindulhatunk 32 kezdőszemből, de ez a mennyiség a fonal (és a kötőtűk) vastagságától függően) változhat. 30 sort kötünk, öt tűvel, körben (vagy amennyit szemre megfelelőnek tartunk). Aki nem szeret 5 tűvel kötni, köthet egy négyszögletes darabot is, amit a végén egyszerűen csak összevarr csővé. Az elkészült cső egyik végét összehúzzuk, vagy három/négy oldalról összecsippentve összevarrjuk, és kész is a kissapka. Ha akarjuk pompont vagy bojtot is tehetünk rá.

Forrás: Chick Yarn Craft for Easter

A kiscsirkékhez csak kartonpapír és sárga fonal kell.

A kartonpapírból (pl. müzlis dobozból) kövér oválisokat vágunk ki, és elkezdjük össze-vissza betekerni a sárga fonallal. Figyeljünk rá, hogy nagyjából egyenletesen osszuk el a fonalat, és teljesen elfedjük a kartont. Ha elkészültünk, a fonal végét egy csepp ragasztóval rögzítjük, aztán felragasztjuk a szemeket és a narancssárga papírból kivágott csőrt és lábakat. Ha nincs szemünk és színes papírunk, rajzoljuk, fessük meg vízfestékkel vagy filccel egy sima fehér papírra.

Ugye, milyen aranyos?

Békés, tartalmas Húsvétot kívánunk mindenkinek,

Orsi és a KHCS csapata